• hr
  • en
  • de
  • it

Novi Vinodolski postaje nautički centar

Lukobran u Klenovici je najveća investicija, a slijedi uređenje luke Povile, novljanske luke i gradnja luke Smokvica. Tome treba pribrojati i ulaganja privatnog kapitala u dvije marine
Milijun i pol kuna uloženo je u luke na području Grada Novog Vinodolskog u ovoj godini. Nastavak je to zajedničkih višegodišnjih ulaganja Županijske lučke uprave Novi Vinodolski, Grada Novog Vinodolskog, Primorsko-goranske županije i države. U posljednjem desetljeću u luke Novog Vinodolskog uložemo je impozantnih 20 milijuna kuna, ističe predsjednik Upravnog vijeća ŽLU Novi Vinodolski, ujedno i saborski zastupnik, Saša Đujić.
Bez obzira što se gradi marina u novljanskoj luci, dio akvatorija ostaje na raspolaganju ŽLU Novi Vinodolski odnosno lokalnom pučanstvu. Ove godine je u izradu sidrenog sustava uloženo 50 tisuća kuna, a planovi su ambiciozni.

- Namjeravamo postaviti ponton sa 120 vezova. Najprije moramo zbrinuti postojeće korisnike, a ostat će vezova i za druge zainteresirane, objašnjava Đujić.
Posljednjih nekoliko godina najviše se ulagalo u klenovarsku luku. Podsjetimo da je prije pet godina izgrađen istočni lukobran vrijedan devet milijuna kuna. I ove godine se najviše ulagalo u Klenovicu, gotovo milijun kuna. U sanaciju operativne obale, podvodni dio, utrošeno je više od 300 tisuća kuna, a u kopneni dio gotovo dvjesto tisuća kuna. Tome treba dodati i više od 400 tisuća kuna za sanaciju obalnog zida. Radi se o tekućem održavanju koje je stajalo više nego što se predviđalo. Naime, kad se krenulo u radove uočila se »rupa« u rivi i nikakvo ulaganje ne bi imalo smisla da se nije sveobuhvatno izvelo. U okviru tekućeg održavanja saniran je zid Stari mulo u luci Povile. Investicija je vrijedna šezdesetak tisuća kuna. U Klenovici je Grad Novi sudjelovao sa sto tisuća kuna, ŽLU Novi Vinodolski sa 130 tisuća, a Županija je dala oko 700 tisuća kuna.
U sljedećem periodu najviše će se ulagati u Povile i novljansku luku. Ove godine Primorsko-goranska županija je izdvojila 190 tisuća kuna za idejno rješenje luke Povile. U igri su dvije-tri varijante. Slijedi odabir najbolje, zatvaranje financijske konstrukcije. Predsjednik Upravnog vijeća novljanske lučke uprave Đujić ističe da je luka Povile prioritet za sljedeću godinu. Radovi bi mogli startati 2018. godine.
Na red će doći i gradnja luke Smokvica. Idejno rješenje postoji, a ove godine se u ispitivanje uložilo 80 tisuća kuna. U novljanskoj luci postavljeni su novi ormarići za struju. Već sljedeće godine očekuju se vijesti o gradnji zapadnog lukobrana u Klenovici. Time bi se luka zatvorila, a otvorila bi se mogućnost postavljanja pontona koji bi ponudili puno veći broj vezova. Svim vijestima treba pribrojiti i otvorenje marine Muroskva na proljeće, koja se gradi privatnim kapitalom.

Tako će Novi u samo nekoliko godina od zapuštene lučke infrastrukture i grada u susjedstvu mora postati nautički centar.

Izvor: www.novilist.hr 

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Zagrebački sajam nautike. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16.02.2022. - 20.02.2022.
  •   18.03.2022. - 20.03.2022.
  •   23.02.2022. - 27.02.2022.

E-mail adresa: