• hr
  • en
  • de
  • it

Novi problem za Karibe - smeće

Fotografkinja je ukazala na štetu koju činimo morima i oceanima snimkom šokirajućeg "mora plastike i stiroforma" nastalom pored jednog karipskog otoka.
Caroline Power, koja se specijalizirala za podvodnu fotografiju, posvetila je svoju karijeru prikazivanju štete koju plastični otpad čini našpim oceanima, piše Telegraph. Izjavila je kako je svjedočila moru u potpunosti prekrivenom vilicama, bocama i ostalim smećem između otoka Roatan i Cayos Cochinos, uz obalu Hondurasa.
"Uništilo me promatranje kako se ubija nešto to čega mi je osobno duboko stalo, kako se polako guši ljudskim otpadom",izjavila je.
"Jednom kada smeće završi u oceanu, izuzetno je teško i skupo odstraniti ga od tamo. Ključno je zaustaviti smeće da uopće dođe do oceana."
"Kako bi se to dogodilo, trebamo poboljšati upravljanje otpadom, obrazovanje o okolišu i recikliranje na globalnoj skali. Ovo je i problem razvijenih zemalja." Rekla je kako su prolazili kroz more smeća "gotovo pet milja".
"Da li stvarno sa svakim objedom morate kupiti i novi probor za jelo?", zapitala je PowerFoto: Facebook
"Gdjegod da smo pogledali, plastične vrećice svih veličina i oblika: vrećice čipsa, vreće za smeće, hranu, razna druga pakiranja. Neke su bile cijele dok su druge bile u komadima. Nažalost, brojne kornjače, ribe, kitovi i morske ptice pogrešno pomisle kako se radi o hrani."
"Kada smo došli u područje široko oko dvije milje brojne linije smeća protezale su se od obzora do obzora."
Blue planet society, organizacija koja se bori protiv izlova riba i pretjeranog iskorištavanja oceana, vjeruje kako smeće potječe iz rijeke Motagua u Gvatemali, koja je nakon jakih kiša u more donijela i brojno smeće.
Power je dodala kako, zbog nedostatka infrastrukture i obrazovanja, većina ljudi smeće ili spaljuje ili ga jednostavno baca u rijeku.

Izvor: www.net.hr