• hr
  • en
  • de
  • it

Novi koncept turističkog udruženog oglašavanja

Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica (HTZ) pripremaju novi, pojednostavljeni koncept udruženog oglašavanja za 2018., čije se donošenje očekuje uskoro, kao i jače marketinške aktivnosti za daleka tržišta, pogotovo za Kinu.

"Daleke zemlje poput tih već nekoliko godina bilježe kontinuirani dvoznamenkasti rast turističkog prometa te su veliki i neiskorišteni potencijal za hrvatski turizam. Zajedno sa Slovenijom već par godina se predstavljamo u Japanu, Kini i Koreji, ali marketinške aktivnosti trebamo i pojačati, pa će se tako 7. lipnja u Seoulu Hrvatska samostalno predstaviti. Tada ćemo predstaviti i mogućnosti unapređenja suradnje za ta tržišta, pri čemu je jedna od mogućnosti i otvaranje predstavništva HTZ-a na Dalekom Istoku", najavljuje ministar Cappelli dodajući da tako nešto treba razmotriti i Turističko vijeće HTZ-a pri čemu treba uzeti u obzir i financijske mogućnosti i interes sektora u cjelini.
Donošenje novog koncepta udruženog oglašavanja za 2018. očekuje se uskoro, nakon što se sastane Turističko vijeće HTZ-a i odluči o predloženom modelu, a iz Ministarstva turizma iznose i podatak da je za ovu godinu ugovoreno ukupno oko 34 milijuna kuna po svim modelima tog oglašavanja. Riječ je o oglašavanju za koje sredstva za promociju HTZ udružuje s domaćim privatnim i javnim turističkim sektorom te partnerima sa stranih tržišta, uključujući i zračne prijevoznike. Kada su u pitanju inozemni partneri, kažu da se pritom uglavnom radi o tržištima Austrije, Francuske, Njemačke, Skandinavije i Ujedinjenog Kraljevstva.
Uz pripremu novog koncepta tog oglašavanja, iz Ministarstva turizma otkrivaju i da je u tijeku obrada i evaluacija kandidatura pristiglih na javni poziv za potporu događanjima u ovoj godini. "Sveukupno je online zaprimljeno 445 prijava, a nakon obrade od strane radne skupine, sastat će se povjerenstvo koje će još jednom pregledati sve kandidature i dati prijedlog događanja za potpore Turističkom vijeću HTZ-a, koje odlučuje o dodjeli potpora. Po donošenju odluke o potpori događanjima, svi podaci o dobitnicima bit će objavljeni na web stranicama HTZ-a", kažu iz Ministarstva.
S ciljem jačanja pozicije hrvatskog turizma i gospodarstva na dalekim tržištima, iz Ministarstva iznose da se ministar turizam Gari Cappelli krajem prošlog tjedna sastao i s predstavnicima zrakoplovne kompanije Emirates, kineskih udruženja Chinese Southeast European Business Association (CSEBA) i CTBA Tourism te Ministarstva vanjskih poslova.
"Na sastanku je osim uspostave buduće suradnje, načinima oglašavanja i promocije Hrvatske na Dalekom i Bliskom Istoku, bilo riječi i o otvaranju konzularnog predstavništva RH u Dubaiju. Razgovaralo se i o pojednostavljenju procesa izdavanja viza za državljane Kine", iznose iz Ministarstva turizma. Dodaju da su se te teme jače otvorile i uspostavljanjem izravne zračne linije Emiratesa Zagreb-Dubai, putem kojih se Hrvatska može povezati s oko 80 dalekih zemalja, poput Kine, Indije, Australije, Novog Zelanda, Južne Koreje, Japana, Tajvana

Izvor: www.mint.hr