• hr
  • en
  • de
  • it

Nove vinjete na nautičare

Uvodi se mogućnost plaćanja paušala pristojbe za nautičare za kraće vremensko razdoblje odnosno za tri dana. Ministarstvo je prihvatilo zahtjeve nautičara i luka nautičkog turizma, kao i drugih iz nautičkog sektora. Po novome će nautičari boravišnu pristojbu osim u lučkim kapetanijama, moći plaćati i u lukama nautičkog turizma

Ministarstvo turizma izradilo je novu uredbu kojom se utvrđuje boravišna pristojba za 2019. godinu, a Glas Istre ekskluzivno doznaje, iz dobro obaviještenih izvora, detalje nove uredbe kojom se definira visina pristojbe koju plaćaju nautičari, odnosno vlasnici ili korisnici plovila za sebe i sve osobe koje noće na plovilima. Naime, temeljem Zakona o boravišnoj pristojbi, visinu boravišne pristojbe na prijedlog ministra turizma utvrđuje Vlada Republike Hrvatske, i to u pravilu u prvoj polovici tekuće, za sljedeću godinu.

Novom uredbom koja će stupiti na snagu osmog dana od objave u Narodnim novinama, među ostalim se utvrđuje i visina paušalnog iznosa boravišne pristojbe koju plaćaju građani koji pružaju ugostiteljske usluge smještaja u domaćinstvu i seljačkom domaćinstvu, kao i visina paušalnog iznosa boravišne pristojbe koju plaća vlasnik kuće ili stana za odmor za sebe i članove uže obitelji (vikendaši).

Ovisno o duljini plovila, i samom vremenu boravka definirana je pristojba za ukupno pet kategorija. Tako će primjerice za plovila od 5 do 9 metara do 15 dana boravka pristojba iznositi 360 kuna, dok će za godinu dana plaćati 1.800 kuna. Za plovila od 9 do 12 metara za boravak do 15 dana pristojba će iznositi 600 kuna, a za period od godine dana za istu kategoriju plovila, morat će se platiti tri tisuće kuna. Za plovila čija dužina iznosi od 12 do 15 metara, do 15 dana boravka plaćat će se 840 kuna, a 4.200 kuna za plovila koja će biti usidrena godinu dana. Što je plovilo veće, veća je i pristojba, pa tako ona plovila čija se dužina kreće od 15 do 20 metara za 15 dana boravka plaćaju 960 kuna, odnosno 4.800 kuna za godinu dana. Najviše će se morati izdvojiti za plovila duža od 20 metara, pa će za period do 15 dana za tu kategoriju trebati platiti pristojbu od 1.200 kuna, dok će se najviša od 6 tisuća morati platiti za razdoblje od godinu dana. Doznajemo da je za vlasnike ili korisnike plovila i za sve osobe koje noće na tom plovilu, izvršena korekcija u odnosu na važeću Uredbu i to na način da su smanjeni određeni iznosi paušala boravišne pristojbe.

Izvor: www.glasistre.hr