• hr
  • en
  • de
  • it

Nove narudžbe za Brodosplit?

Veleposlanik najrazvijenije zemlje Afrike Johann Marx napravio je "điradu" po Brodosplitu, navodno mu se svidjelo što je vidio. Zanimanje je iskazao za lučke dizalice i obalne ophodne brodove koje je naručio MORH, "vižitao" je i luksuznu jahtu "Katinu" koja se sprema za charter. Valjda će biti narudžbi...

Industrijski najrazvijenija zemlja Afrike, a to je već desetljećima naravno Južnoafrička Republika, "pokriva" gotovo tri tisuće kilometara obale na dva oceana, ima dodatne potrebe za razvoj luka i transporta, nabavu novih brodova za nadzor na moru. To je, potencijalno, najzanimljivija konstatacija nakon posjeta južnoafričkog veleposlanika Brodosplitu, kojeg je Johann Marx napustio "impresioniran Brodosplitom, bogatom povijesti i visokom razinom škverskih proizvoda koja brodogradilištu pružaju veliki ugled kod naručitelja i brodovlasnika", fino su složili izjavu PR-ovci splitskog brodogradilišta u vlasništvu Tomislava Debeljaka.
Marx Johann (dakle ne Karl ni Groucho, neće se valjda naljutiti na ovu bezazlenu pošalicu veleposlanik sa sjedištem u Budimpešti imenovan 2013. godine) prošetao je i luksuznom motornom jahtom "Katina". Još jedan proizvod Brodosplita vratio se naime iz Monaca, sa sajma super i mega jahti, dok je veleposlanik posebno zanimanje iskazao za gradnju portalnih dizalica za lučki i kontejnerski pretovar te za obalne ophodne brodove koji se grade za MORH.
Pustimo sad sitne nepreciznosti u priopćenju u kojem stoji kako "Katina" ide na svoj prvi charter za GP Formule 1 u Dubai (zapravo se utrka održava koncem studenog u obližnjem Abu Dhabiju, drugom velikom gradu UAE), zanimljivo je bilo pročitati kako je veleposlanik JAR-a stekao "ukupni dojam kako je DIV Grupa akvizicijom Brodosplita i uspješnim rekonstruiranjem stvorila preduvjete za održivo naredno poslovno razdoblje".
Koliko je veleposlanik Johann Marx iz Budimpešte pratio situaciju s privatizacijom splitskog škvera prilično je upitno, ali ako ovaj posjet rezultira i kakvom konkretnom poslovnom suradnjom, ma ne mora biti naručen niti brod, dovoljno je i nekoliko lučkih dizalica, uspjeh će biti potpun. Za dobro radnika i zaposlenika splitskog škvera prvenstveno.

Izvor: www.dalmacijanews.hr