• hr
  • en
  • de
  • it

Nova vizija luke Sukošan

U Općinskoj vijećnici u Sukošanu održano je prvo predstavljanje 3D vizualizacije Urbanističkog plana uređenja dijela obalnoga pojasa u Sukošanu od Marine Dalmacija do Sportskog centra koji obuhvaća površinu između crte obale i crte privatnih parcela u dužini od oko 1.800 metara.
- Misao vodilja UPU-a dijela obalnog pojasa je bila vrlo jednostavna, zapravo logična - da Sukošan bude Sukošan, kazao je načelnik Ante Martinac nakon kratke 3D vizualizacije UPU-a dijela obale.

Koliko je ovaj projekt izazvao interesa govori podatak kako je 3D vizualizaciju obale na Facebook stranici Općine Sukošan u prva dva i pol sata imala čak 2.800 pregleda.

- Cijeli obalni pojas će se graditi sa svim potrebniim sadržajima, od šetnice, komunalnih vezova, sportsko-rekreacijskog i ugostiteljskog dijela do parkirališta i plaža, govori Martinac, dodajući kako za uređenje obale od Marine Dalmacija do Ruševca očekuju još jedino ocjenu studija zaštite okoliša.

Najznačajnije uočljive promjene su produljenje lukobrana za budući nautički turizam, od Glave porta na Rivi prema Punti dužine oko 50-ak metara.
- Uz južnu stranu rive će biti luka nautičkog turizma s tri gata-pontona, dok je na sjevernoj strani predviđen ponton za komunalni privez manjih brodova i brodica priveza, objašnjava Martinac.

Na obali neće biti velikih nasipanja, a gradit će se šetnica, parkirališta, igrališta, plaže, ljetni ugostiteljski objekt, drveni mostovi u Labudovom jazu i Ruševcu kao i vaterpolo i adrenalinski bazen u moru između Sportskog centra i početka Punte s tribinom na kopnu.

- Vlada RH i resorna ministarstva dat će podršku izgradnji projekta uređenja obalnog pojasa, koji će u konačnici biti među najljepšim i najfunkcionalnijim na hrvatskoj strani Jadrana, rekao je Josip Bilaver, pomoćnik ministra Olega Butkovića u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, dodajući kako će se ovaj sveobuhvatni projekt realizirati uz pomoć Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva turizma. Zajednički će, poručuje Bilaver, pronaći način financiranja, poglavito putem EU fondova.

Bilaver je potom izrazio i punu podršku pri realizaciji svih projekata koji će se raditi s Hrvatskim cestama, projekte izgradnje nogostupa u općinskim naseljima među kojima nogostup do Tustice, zatim rekonstrukciju ceste Bibinje-Sukošan i izgradnju raskrižja kod Hajduka te spojne ceste Debeljak-Tustica.

Izvor: www.zadarskilist.hr