• hr
  • en
  • de
  • it

Nova turistička strategija

hr

U 2017. godini imali smo potrošnju po osobi 79 eura dnevno, a sad je ta brojka narasla na 97 eura. Hoteli su došli na prosjek od 144 eura potrošnje, priatni smještaj na 94, a kampovi na 62 eura. Ministar je iznio i podatak da je u Zagrebu prosječna potrošnja turista 200 eura
'Sjetite se srpnja. Znali smo da ne trebamo spuštati cijene. Završili smo onako kako smo planirali i govorili - s 5 posto više turista i 2 do 3 psoto više noćenja', kazao je u Temi dana ministar turizma Gari Cappelli.
Bitno je za Hrvatsku, dodao je - da je narasla potrošnja turista. U 2017. godini imali smo potrošnju po osobi 79 eura dnevno, a sad je ta brojka narasla na 97 eura. Hoteli su došli na prosjek od 144 eura potrošnje, priatni smještaj na 94, a kampovi na 62 eura. Ministar je iznio i podatak da je u Zagrebu prosječna potrošnja turista 200 eura.
'Turisti sve više troše u Hrvatskoj, a dolaze nam najviše osobe u dobi između 30 i 50 godina koje prosječno zarađuju više od 3,5 tisuće eura', rekao je ministar pozivajući se na rezultate istraživanja koje je prvi put provedeno na razini cijele Hrvatske.
'U pripremi je strategija za turizam u narednih sedam godina. U naslovu će imati 'nacionalnu održivost' i u tom ćemo pravcu sve graditi u segmentu turizma. Moramo podvući crtu, jer postoje ogromne disproporcije između onog što žele stanovnici i što se nameće', kazao je ministar.
Dodao je kako se ta održivost, ali i kvaliteta ponude moraju konstantno pratiti. Najavio je da će predložiti da gradovi i županije odlučuju o prostornom planiranju. Pri tome je naveo primjer Barcelone koja je na 6 mjeseci zabranila ili ograničila otvaranje novih apartmana u dijelovima grada - zbog nedovoljno razvijene infrastrukture.
U novoj 2020. godini ministar očekuje daljnji porast turističke potrošnje čemu bi trebala pridonijeti i Hrvatska turistička kartica na koju će poslodavci od danas moći radnicima uplaćivati maksimalno 2500 kuna namijenjenih za potrošnju u domaćem ugostiteljstvu i turizmu.
Cappelli je uvjeren da će ona značajno povećati turistički promet naročito na kontinentu. Vrijedit će četiri godine, a poslodavac će, za uplaćeni iznos na karticu, biti rasterećen plaćanja bilo kakvih poreza.

Izvor: www.tportal.hr
https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/ministar-otkrio-kakvi-nam-turisti-dolaze-i-koliko-trose-ali-i-otkrio-u-kojem-pravcu-ce-sve-ici-u-iducih-sedam-godina-foto-20200102