• hr
  • en
  • de
  • it

Nova riva u Brguljama

U rekordnom je roku završena dogradnja rive - brodskog pristaništa u Brguljama na otoku Molatu.

Naime, radovi na dogradnji ovog pristaništa za putničke brodove započeli su početkom lipnja i prema postignutom sporazumu vrijeme dovršetka svih radova ugovoreno je na 60 dana. Međutim, zahvaljujući djelatnicima SUN ADRIE iz Rijeke čija je tvrtka bila izvođač radova, rok završetka radova skraćen je za gotovo 20 dana.
Naime, već 12. srpnja radnici su napustili Bargumu, uvalu u kojoj su odradili svoj dio posla i krenuli put Vrgade gdje ih očekuju novi poslovi.

Novi, dograđeni dio pristana dug je 26, a širok 6 metara. Dubina cijelog pristana kreće se od 3,60 do 4,90 metara te će sada u potpunosti zadovoljavati propise za odvijanje putničkog prometa.
Brguljska bi riva, osobito sada, mogla primati i naše najveće trajekte da je izgrađena rampa za trajekte. Nažalost, trajektna rampa nije predviđena iako je, misle mještani, bila idealna prigoda da se uz minimalne troškove ona i sagradi.

Predstoji spajanje stupova vanjske rasvjete i druga "dotjerivanja", a nakon toga i tehnički prijem što bi se moglo očekivati za petnaestak dana. Brguljska će riva tako, nadajmo se, uskoro dobiti i uporabnu dozvolu.
Prve reakcije dijela mještana kao i turista su pozitivne osim, kako ističu dobri poznavatelji ovakvih i sličnih objekata, asfalt nije trebao biti stavljen na završnu ploču pristana. Više bi, zbog niza razloga, odgovarala cementna podloga.

Investitor dogradnje pristana u Brguljama je zadarska Županijska lučka uprava. Cijena je ugovorena na 1,5 milijuna kuna.

Izvor: www.zadarskilist.hr