• hr
  • en
  • de
  • it

Nova pulska marina gotova prije iduće sezone?

Projekt izgradnje nautičko - turističkog kompleksa Sveta Katarina-Monumenti, kojeg će na toj lokaciji realizirati tvrtka Kermas ulaganja u vlasništvu poduzetnika Danka Končara, kreće u realizaciju. Kako neslužbeno doznajemo, a to nam potvrđuje i voditeljica projekta Barbara Peruško iz poduzeća Coin, koja za račun tvrtke Kermas prati ovu prvu pravu investiciju na području Brijuni tvrtke, prošlog je tjedna odrađena posljednja prepreka i investitor je 13. prosinca preuzeo ovu lokaciju. Prije toga su Grad Pula i nadležno Ministarstvo mora odradili svoj dio posla, odnosno uklonili nabacano smeće i predali koncesionaru lokaciju spremnu za izvođenje radova.
Kako smo se jučer mogli uvjeriti na terenu, područje je sada zaštićeno zaštitarskom službom, a na cestovnom ulazu na prostor Katarina-Monumenti postavljen je portun.

Dakle, ulaz je sada dopušten samo izvođačima radova, a dok se sve ne pretvori u pravo gradilište, zona ostaje otvorena za sve šetače i bicikliste.
- Počeli smo s pripremom gradilišta, rješavamo trafostanicu te dovod struje i vode. Pri kraju smo s postupkom izbora izvođača radova, pa očekujem da će realizacija prve faze krenuti već početkom siječnja. Naravno, najprije moramo odraditi jedan veći zahvat, a to je rekonstrukcija mosta koji povezuje kopno i otočić Katarina, kazala je Peruško.
Da podsjetimo, tvrtka Kermas ulaganja dobila je koncesiju na korištenje nekadašnjeg vojnog zemljišta i objekata Sv. Katarina i Monumenti na kojem je planirana izgradnja marine, luke, turističkih kapaciteta i hotelskog naselja još u travnju 2012. godine, a nakon bezbrojnih peripetija, visokih zahtjeva konzervatorske struke, potopljenih brodova i slično, ove je godine dobivena i građevinska dozvola za projekt.
Izgradnja je planirana u tri faze i ukupno će stajati oko 65 milijuna eura. Izgradnja marine s 270 vezova na otoku Katarina, te uređenje pratećih objekata, prva je faza tog složenog projekta u koji će se investirati 15 milijuna eura. Na Svetoj Katarini bit će uređeni recepcija, sanitarni čvorovi, restoran, kafić na mjestu sadašnjeg bunkera, parkiralište te muzej u prostoru gdje se nalazi veliko ronilačko zvono.

Izvor: www.glasistre.hr