• hr
  • en
  • de
  • it

Northern Star najveća jahta u povijesti riječke luke

Otvorena je mogućnost da bi »Northern Star« mogao ostati u Rijeci i preko zime, ali se o tome još uvijek vode pregovori i sve ovisi o planovima vlasnika iz Kanade

Luksuzna jahta »Northern Star«, vrijedna oko 150 milijuna eura, postala je najveća jahta koja je ikada uplovila u riječku luku. Na vezu Gata Karoline Riječke nalazi se već nekoliko dana, a svoje krstarenje Jadranom trebala bi nastaviti ovog vikenda kad se planira isplovljavanje iz Rijeke i odlazak u Piran te daljne krstarenje do Rovinja i Dubrovnika kao krajnjoj destinaciji na jugu.
»Northern Star« je dug 74,5, širok 13,5 metara i ima gaz od 3,8 metara, a razvija maksimalnu brzinu od 18 čvorova. Jahta je izgrađena 2009. godine u njemačkom brodogradilištu Lurssen, jednom od najpoznatijih brodogradilišta na svijetu u gradnji luksuznih plovila. Broji ukupno 30 članova posade, može primiti 12 gostiju i plovi pod zastavom Kajmanskih Otoka. Brod pokreću dva Caterpillar motora od 2.000 kW svaki i ima spremnik za 240.000 litara goriva, što omogućava maksimalni doseg od 7.000 nautičkih milja.
Prema dostupnim informacijama, vlasnik dolazi iz Kanade i bavi se ribarstvom te postoji opcija da bi »Northern Star« u Rijeci mogao pronaći dugoročnije prebivalište. Kako ističe Andrija Šimić iz yachting agencije Simmor Marine, izgledno je da će se brod vratiti u Rijeku u rujnu.
- Otvorena je mogućnost da bi »Northern Star« mogao ostati u Rijeci i preko zime, ali se o tome još uvijek vode pregovori i sve ovisi o planovima vlasnika. Ovo je najduža i najšira jahta koja je ikada uplovila u riječku luku i iznimno smo zadovoljni što smo je uspjeli dovesti. Zanimljivo je da su se nakon godinu dana upravo u Rijeci uspjeli priključiti na električnu energiju jer luka zadovoljava njihovim potrebama pa i to može biti jedan od argumenata za njihov povratak, kazao je Šimić.
»Northern Star« brod je tipa »explorer« i na njemu se između ostalog nalazi niz barova, teretane, helidrom i originalno dizajnirani interijer. Ako nekoga zanima, procjenjuje se da tjedni najam iznosi od 700 do 800 tisuća eura. Pa tko voli...

Izvor: www.novilist.hr