• hr
  • en
  • de
  • it

Nitko ne zna tko je navezao stotine tona građevinskog otpada i kamena na obalu

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru istražuje tko je i kad nezakonito nasuo morsku obalu u Svetom Petru i uzurpirao pomorsko dobro. Mještani, mahom iznajmljivači, kažu kako se s tim problemom suočavaju već godinama. Prvo su problem rješavali sami i poduzimali radne akcije čišćenja pred samu sezonu, a kako se tijekom zimskih mjeseci tamo nanovo dovozio građevinski otpad i krupniji kamen, ove su godine zatražili pomoć lokalnih vlasti.
- Tu je posljednjih nekoliko godina navezeno na stotine kamiona građevinskog otpada, a prije mjesec dana na toj je lokaciji u more iskipano nekoliko kamiona kamena. Mi se tu svi bavimo turizmom, a u ovakvim uvjetima je nemoguće raditi. Naši gosti se ne mogu kupati na toj plaži jer su tamo kamenja, kažu iznajmljivači koji nisu željeli otkrivati identitet u strahu od većih problema. Doživljavali su, kažu, neugodnosti, a neki od njih i prijetnje.
- Događalo se i da nam tjeraju goste s plaže, kažu, a na upit tko je to činio spominju Biograđanina Petra Števanju koji je vlasnik zemljišne parcele prvi red do mora i nasute površine. No Števanja to demantira.
- Tamo su kuće izgradili neki doseljenici odasvud koji su godinama svojatali cijeli taj priobalni dio. Ja sam nedavno svoju parcelu ogradio zidom, a oni su navikli preko nje prelaziti do mora. To je problem. To su sami luđaci, tvrdi Števanja ističući kako je istina da se njegova parcela nalazi u dijelu koji nije građavinski, no dodaju kako drži da ju ima pravo obzidati. Što se samog nasipanja obale tiče i devastacije pomorskog dobra, Števanja to izričito odbacuje. Kaže kako on s tim nema veze, te da su to podmetanja iznajmljivača-doseljenika s okolnih parcela.
- Ja s tim nemam veze. Općina je angažirala bagerista da tamo poravna plažu i uredi taj dio obale. Prije par dana su u tu svrhu dovezli dva kamiona sitnog žala i to je to, tvrdi Števanja. Načelnik Općine Sveti Filip i Jakov Zoran Pelicarić ističe kako su mu se obratili mještani Svetog Petra i da su ga zaista molili za pomoć oko uređenja plaže.
- Poslao sam tamo komunalnog redara i u dogovoru s predsjednicom Turističke zajednice Klarom Eškinjom nabavili smo dva kamiona sitnog žala koji smo već tamo i nasuli. Mještanima ćemo urediti tu plažu da im bude pristupačna. Toliko mi možemo, a tko je tamo dovozio i nasipao kamen u more mi to neznamo niti imamo ikakav dokaz da je to netko konkretan učinio. Osim toga, držimo da je otkrivanje počinitelja posao nekih drugih službi, kaže Pelicarić upućujući nas da se obratimo DORH-u. A tamo nam kažu: "Vezano za Vaš upit izvješćujem Vas da se u konkretnom predmetu provode izvidi koji su prema Zakonu o kaznenom postupku tajni, slijedom čega Vam ne možemo dati detaljnije informacije".

Izvor: www.zadarskilist.hr