• hr
  • en
  • de
  • it

Nijemac izlovio periske

Pomorska policija je u četvrtak oko 16 sati u uvali Runci u Valbandonu zatekla 36-godišnjeg njemačkog državljanina s dvije plemenite školjke periske. Izlov periski je strogo zabranjen sukladno Pravilniku o strogo zaštićenim svojtama budući da je proglašena strogo zaštićenom svojtom.
Državljaninu Njemačke su periske oduzete, a radi počinjenja prekršaja iz Zakona o zaštiti prirode, protiv njega se podnosi optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu. Policijska uprava istarska podsjeća građane i turiste da je periska (pinna nobilis) strogo zaštićena školjka te je njeno vađenje i posjedovanje zabranjeno.

Štiti je Zakon o zaštiti prirode, a Pravilnikom o strogo zaštićenim svojtama, periska je svrstana u strogo zaštićene zavičajne svojte.
Zakonom o zaštiti prirode regulirana je zaštita strogo zaštićene životinje, a školjka je živo biće te ih je zabranjeno uzimati iz prirode, namjerno oštetiti ili uništiti gnijezda ili legla, namjerno uznemiriti, naročito u vrijeme razmnožavanja, podizanja mladih, migracije i hibernacije, ako bi uznemirenje bilo značajno u odnosu na ciljeve zaštite.

Izvor: www.glasistre.hr