• hr
  • en
  • de
  • it

Nezaustavljivi Fantela i Marenić

Na nedavnom svjetskom prvenstvu u klasi 470 zadarski jedriličari Šime Fantela i Igor Marenić šesti su se put popeli na postolje. Svjetsko srebro osvojili su drugu godinu zaredom. S obzirom novac i uvjete u kojima rade, Šime i Igor pravo su sportsko čudo.

Šime i Igor, pod vodstvom Ede Fantele, Šimina oca, osvojili su 11 odličja u seniorskoj konkurenciji. Šest svjetskih, pet europskih, uz napomenu da su bili prvaci i svijeta i Europe. S obzirom na proračun kojim raspolaže, ova trojka je, složit ćete se, pravo sportsko čudo. Jer Australci, aktualni svjetski prvaci, samo na jednoj regati potroše cijeli godišnji budžet našeg trojca. A tek Englezi koji su na olimpijadi u Londonu osvojili srebro?

Dakle, direktni konkurenti Šimi i Igoru koji su osvojili srebro, na njih je potrošeno 2 milijuna eura. - kaže trener Edo Fantela.

Ne zvuči li nakon ovih podataka čudno da je jedrenje najuspješniji hrvatski individualni sport? Ne, jer oni koji znaju Fantele i Igora, znaju da je riječ o golemom radu, odricanju i prije svega ljubavi.

Kod jedrenja je naljepše što je svaki dan drukčiji i onda ne možeš - teže upadaš u monotoniju treninga, kao kod drugih sportova gdje je sve isto. A i lijepo je što smo vidjeli mnogo svijeta i što nam je jedrenje omogućilo da putujemo sami. - priča Šime Fantela.

Izvor: http://radio.hrt.hr