• hr
  • en
  • de
  • it

Neman blizu Voloskog: bježali iz lučice i s plaže od kitopsine

Sigurno nije bila ni tuna ni sabljarka, a što god da je bilo, bilo je zadivljujuće. Lokalni ribari, koji su ga isto vidjeli s obale, rekli su da je to vjerojatno morski pas

Bila je to filmska scena, nešto što se uvijek događa drugima. Nikad nisam očekivala bliski susret s ovako velikom ‘beštijom' i taj osjećaj, nešto između straha, nevjerice i uzbuđenja, bio je nevjerojatan.
Tako je uzbuđeno ispričala Riječanka Gabriele Rogić. S društvom je u petak na barci, samo 50 metara od lučice u Voloskom, ugledala neman dužine četiri metra, a širine metar i pol.
- Sigurno nije bila ni tuna ni sabljarka, a što god da je bilo, bilo je zadivljujuće. Lokalni ribari, koji su ga isto vidjeli s obale jer se u jednom trenutku približio vrlo blizu zaštitne mreže, rekli su da je definitivno riječ o morskom psu ili kitopsini. Žena koja je netom prije skočila u more brzo je isplivala, što bih učinila i ja, iako, moram priznati, neman nije djelovala nimalo agresivno ni napasno. Pa ipak, strah je vrag - kaže nam Riječanka, koja je s broda snimila veliku životinju.
- Vidi ga koliki je - komentirali su uzbuđeno svi koji su ugledali morskog psa.
Dodaje kako se "beštija" zmijolikog kretanja približila toliko blizu barke da je se moglo dotaknuti.
- Bila je usporena i djelovala pomalo izmoreno, nije se bojala ni barke ni motora. Plivala je oko i ispod barke nekih pola sata. Na barci je vladao muk. Tek kad smo se vratili obali, svi smo se raspričali i shvatili što smo u biti doživjeli - kaže Gabriele.
Splitski znanstvenik Alen Soldo misli da je riječ o bezopasnom psu zvanom lisica, kojeg inače ima u Jadranu. Lisica je strogo zaštićena vrsta, i to pred izumiranjem koja se ne smije uznemiravati. Draško Holcer iz instituta Plavi svijet ne želi nagađati o kojoj vrsti je riječ, no slaže se da nikako nije opasan.

Izvor: www.24sata.hr