• hr
  • en
  • de
  • it

Ne žele me zaposliti na brodu jer sam žena!

Mlada magistrica i inženjerka nautike i tehnologije pomorskog prometa Petra Prosenica s Dugog Otoka odlučila se preko Facebooka obratiti Vladi pošto ne može doći do posla jer je - žena, piše Jutarnji list. Naime, Petra je prije šest godina završila srednju školu, a potom odlučila upisati 'jedan ne tako tipičan fakultet odnosno fakultetski smjer za osobu ženskog roda u Hrvata'.
- Upisala sam prvu godinu Nautike i tehnologije pomorskog prometa jer su more i brodovi moje prve i prave ljubavi. Već na samom početku studiranja suočila sam s raznim preprekama kao i dobacivanjima tipičnim za ove prostore - 'Žena je nesreća na brodu' i sl. no, nisam odustajala od svog prvobitnog cilja - napisala je Petra.
- Prvu godinu fakulteta upisala sam na tzv. Pomorskom odjelu Sveučilišta u Zadru, te sam se na kraju iste prebacila na isti studijski smjer na Pomorskom fakultetu u Rijeci. Odmah po završetku fakulteta krenula sam u prikupljanje potrebne papirologije za ukrcaj na brod. Sa završenih pet godina Nautike i tehnologije pomorskog prometa, radi različitih pravilnika na oba fakulteta, nisam bila u mogućnosti izraditi pomorsku knjižicu dobrih 5-6 mjeseci, otići na brod, odnosno odraditi kadeturu, niti se zaposliti u struci, a ispite za koje posjedujem dokaze o položenosti sam bila prisiljena polagati iznova i to uz osjetni trošak - piše Petra koja navodi kako se nije htjela medijski eksponirati, no, dogodila se kap koja joj je prelila čašu i koja ju je navela na ovaj potez.
Naime, kada je Petra odlučila pokucati na vrata dobro poznatoj domaćoj brodarskoj kompaniji tamo su je odbili uz pojašnjenje da im nije običaj 'primati odnosno ukrcati ženske osobe na brod'. Ista firma ju je, tvrdi Petra, na drugoj godini fakulteta odbila za program stipendija uz objasnjenje da je ženskog roda, a oni ženskim osobama ne dijele navedene stipendije.
- Zgrožena ovakvim izjavama odlučila sam da ovakvo što neću prešutjeti te smatram da je potrebno ovakve slučajeve objaviti u javnosti kako bi se, nažalost, iznova suočili sa mentalnim sklopom u Hrvata. Iako sam svjesna činjenice da, ukoliko ovo objavite, zatvaram sebi vrata ove kompanije za vijeke vjekova te si možda stvaram neprijatelje, želim da do ušiju javnosti dopre ovakav slučaj, koji vjerujem, nije jedini. Možda ću ovim potezom olakšati nekoj drugoj ženskoj osobi koja će također za sebe izabrati ovakav, nažalost, teži put - piše Petra pa navodi dalje:
- Nadam se što prije Vašem odgovoru iz razloga što već pomalo gubim svaku nadu te diplomu istog fakulteta više niti ne stavljam u zamolbu za posao. Trenutne zamolbe šaljem za redom sljedeće struke: konobar, asistent prodaje, pomoćnik u kuhinji itd. Naravno, nikako ne želim omalovažavati ovakvu vrstu poslova i umanjivati njihovu vrijednost, no smatram da bi trebala dobit priliku raditi u struci.
Njezin apel podržalo je više od 3000 ljudi, a odgovorila joj je i Vlada:
- Petra, hvala ti na pitanju. Zaštita i promicanje ravnopravnosti spolova temeljna je vrednota ustavnog poretka RH. To podrazumijeva da žene (i muškarci) moraju imati jednaki status, jednake mogućnosti u ostvarivanju svojih prava, kao i jednaku korist od ostvarenih rezultata, a to pravo štiti domaće zakonodavstvo kao i pravna stečevina EU. Molimo te da se obratiš Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova. Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova mogu se obratiti sve osobe koje žele upozoriti na slučaj diskriminacije ili kršenja prava na osnovi spola, moguća je i anonimna prijava, a postupanje pravobraniteljice za prijavitelja je besplatno - napisali su.

Izvor: http://www.slobodnadalmacija.hr