• hr
  • en
  • de
  • it

Ne žele marinu u središtu Novalje

r

Na referendum je izašlo samo 36 posto stanovnika Novalje s pravom glasa, a »za« je zaokružilo po prilici njih 80 posto. Prošla nedjelja u Novalji bila je jako dobra generalka za svibanjske izbore. Uvid u svoj rejting dobile su sve najjače struje. Prevlast nema nitko, ali zato svi imaju dovoljno vremena za očigledno - nužne korekcije

Ma kakvi vikendaši! Pa ne možete tvrditi da je polovica stanovništva Novalje vikendaškog predznaka, da tu ne žive iako su prijavljeni! Riječ je naprosto da je referendum doživio krah, da su stanovnici Novalje njegovim bojkotom aktualnoj vlasti jasno dali do znanja što misle o projektu izgradnje prije svega marine - stav o ostalim sadržajima, posebice sportskoj lučici namijenjenoj stanovnicima kao i dijela luke u koji bi pristajali katamarani i manji cruseri je pak sasvim opravdan, riječi su to Roberta Badurine, predsjednika SDP-a Novalje s kojima se referirao na propali novaljski referendum o prihvaćanju projekta izgradnje troslojnog lučkog kompleksa u Novalji.

Podsjetimo, konačni UPU Luke Novalja, polivalentni je projekt koji pomiruje svakodnevne potrebe stanovništva i turizma. Prema planu, nova bi luka imala komunalne vezove za stanovništvo, sportsku lučicu, vezove za katamaran i komercijalni prihvat brodova, pa tako i dva kruzera dužine do 60 metara te, na kraju, 300 vezova u marini. Kako se tvrdilo na predreferendumskim skupovima - prilagođeno gabaritima grada, kao i potrebama zajednice na duži rok.
No, s obzirom na to da se za ovakve promjene, a one uistinu radikalno mijenjaju izgled Novalje jer se čitav projekt neposredno naslanja na novaljsku rivu i općenito središte grada, zahtijevao je i referendum. Koji je i održan prošle nedjelje, a doživio je - krah. Izašlo je samo 36 posto stanovnika Novalje s pravom glasa, a »za« je zaokružilo po prilici njih 80 posto.
Neizlazak jasna poruka

- Pa ne govori li vam to dovoljno?! Matematički gledano, ma kako »okretali« brojke, za izgradnju sustava koji je temeljito građanima izložio gradonačelnik Ante Dabo je samo 25 posto stanovništva. Možemo mi sad komentirati kako je obveza izaći na referendum i glasati, što smo uostalom mi i sugerirali našim simpatizerima jer smo uvijek za legalističke metode, no i tako veliki neizlazak je - jasna poruka, ističe Badurina.

Ostavimo li marinu po strani, svakako smo za ozbiljniju putničku luku. Novalja je grad na otoku, prijeko potrebne su nam bolje brodske veze. Ona s Rijekom je dobra, no vezu s Rabom u svakom slučaju treba ojačati. Sada vozi tek brodica do Jakišnice što je nedovoljno. Ili Lošinj, Mali Lošinj! Pa taj nam je grad skoro najbliži, na istoj smo paraleli, oni su krenuli u vrlo ozbiljni turizam, najavljuje se izgradnja golf igrališta, apsolutno nam je potrebna dnevna, sezonska brodska veza s njime. Nemamo također baš ništa protiv dolaska kruzera. Putnici s njih bi svakako napravili dobar promet, od njih bismo imali solidne efekte za razliku od gostiju u marini koji gradu i njegovoj infrastrukturi ne donose gotovo ništa, dodaje Badurina.
Ili da do kraja budemo precizni - od ukupnog broja birača, njih 28,5 posto su za izgradnju predloženog koncepta luke s marinom. Također, precizne kalkulacije govore kako je u Novalji oko 800 stanovnika koji - ne žive u Novalji. Kad bismo odbili i taj iznos, ispada da u Novalji uistinu živi 2.842 stanovnika. Upotrijebimo li tu varijablu, ispada da je za izgradnju 36,5 posto stanovništva što opet ne bi bilo dovoljno za prolaznost referenduma. Stoga, da - ipak je najbliže istini početni Badurinin stav da je ipak riječ o krajnje negativnom stavu o izgradnji prema predloženom konceptu.

Badurinina razmišljanja idu dalje u smjeru analize novog projekta koji on ne vidi bitno drugačijim od onog što je prije nekoliko godina, 2012., bilo odbijeno te ujedno označilo početak političke krize i kraja dugogodišnje vladavine HDZ-a i Ivana Dabe Đona.

- Nema vam tu puno razlike. Uostalom, dio te gradske vlade bio je i sadašnji gradonačelnik koji je tom prigodom napustio HDZ i kasnije kao nezavisni kandidat osvojio vlast. No, ponavljam, u SDP-u držimo, kao i većina građana uostalom, da je 300 vezova u marini potpuno nepotrebno. Ona zahtijeva jako velike infrastrukturne zahvate koji će stvoriti ekološke poremećaje, a da sve zajedno ne donosi nikakve, ili malo kakve, pozitivne ekonomske pomake građanima Novalje. Štoviše, mislim da čak mogu biti i negativni, posebno po stanovnike koji se danas nalaze »prvi red do mora« - oni bi mogli pretrpjeti i značajne gubitke, tvrdi Badurina.

Analize se dalje kreću i prema broju vezova okolnih marina, pa i onih na čitavom Kvarneru. Ičići, Opatija, Cres, Punat, Supetarska Draga i najbliži Šimuni su, prema mišljenju Badurine, i više nego dovoljni.

- Kažem - preveliki gubitak u samom srcu akvatorija Novalje za ono što možemo dobiti. Marina na nekoj drugoj poziciji možda i da, Stara Novalja, primjerice, ali jasno nam je da to donosi poskupljenje projekta zbog mnogo kompleksnijih infrastrukturnih radova pa tako i manju zainteresiranost investitora, naglašava Badurina. Kad je, pak, u pitanju treća sila, gradska organizacija HDZ-a na čijem je čelu dr Hrvoje Tičić, razmišljanja idu u nekoliko smjerova. Ponajprije, HDZ je apsolutno za uređenje novaljske luke, ali ni u kom slučaju nije za to da se na istoj poziciji gradi i marina. Naime, izgradnja luke i jačanje brodskih veza je interes građana, dok se u slučaju marine prepoznaje samo - poslovni interes pojedinaca. K tome, kad jednom dođe do konsenzusa o prihvaćanju UPU-a luke, manje bi se opterećivalo gradski proračun, sredstva bi se pretežito tražila kod EU fondova za razvoj infrastrukture.

- Nismo mi u HDZ-u protiv izgradnje marine ali smo, kao i većina građana, protiv toga da ona bude u sklopu luke Novalja. Njoj je mjesto na nekim drugim lokacijama što bi prostorno i maritimski bilo znatno prihvatljivije. Osvrnemo li se na sam referendum, pokazao je visoku razinu svijesti i snage građana Grada Novalje koji su prepoznali štetnost ponuđenog rješenja. Građani jesu za uređenje luke, ali bez marine, navodi Tičić, a onda se okreće - političkoj razini reeferenduma.

- Ono što ističe gradonačelnk, kako je 25 posto vikendaša uzrok neuspjeha referenduma, najobičniji je, jeftini spin i alibi za neuspjeh projekta koji je osobno nametao, k tome - za što su utrošena i golema novčana sredstva. Rezultat izlaznosti građana na referendum je rezultat podrške gradonačelniku, odnosno potvrda činjenici da gradonačelnik više ne uživa podršku i povjerenje većine građana Grada Novalje, tako da bi, po našem mišljenju, minimum moralne i političke odgovornosti gradonačelnika nakon ovakvog neuspjeha bila ostavka, ističe dr. Tičić.
A gradonačelnik Ante Dabo? Njegovi su stavovi jasni: realizacija projekta polivalentne luke predstavljala bi iskorak za Novalju i njezinu turističku ponudu, ali i za svakodnevni život stanovništva. Značila bi i obogaćenje vidova turizma, izlazak iz »monokulture« kojom dominira »party« turizam, obogaćivanje »vanpansionske ponude«, širenje i jačanje svih onih djelatnosti koje su komplementarne s turizmom. Dabo je poseban apel uputio građanima da toj temi ne pristupaju s političkih, već prije svega s razvojnih, ekonomskih osnova. No, kako se čini - nisu ga poslušali. Ili kako što smo i najavljivali - neizvjesna, vrlo napeta nedjelja u Novalji bila je jako dobra generalka za svibanjske izbore. Uvid u svoj rejting dobile su sve najjače struje. Prevlast nema nitko, ali zato svi imaju dovoljno vremena za očigledno - neophodne korekcije.

A kad se sve razmotri, pretrese, kad se o svemu »polome koplja«, pa se opet pokuša u skladni mozaik sastaviti krhotine političkih ali infrastrukturnih razmimoilaženja, ostaje nekoliko vječnih istina: nema automobila s previše »konja«, stana s previše »kvadrata« baš kao ni turističkog mjesta s previše sadržaja. Marina je itekako potrebna. Ono što treba, odgovorno i bez politiziranja, napraviti je uskladiti želju investitora, kojem je najpovoljnije s komunikacijske i infrastrukturne strane marinu graditi u centru gradskog akvatorija i želju, kako se čini goleme većine građana, koji ju žele smjestiti negdje dovoljno blizu, ali opet i dovoljno daleko od Novalje. Da, treba uvažavati stav većine i pronaći adekvatnu lokaciju, pitanje je samo hoće li to poštovati i budžet koji je potencijalni investitor namijenio izgradnji marine. Ili, još jedna vječna istina - bez razvoja se ne može, na žalost, on neminovno donosi i neke negativne promjene.
Da, možda će sve zajedno biti jasnije krajem svibnja, kad se prebroje izborne glasovi. I ma tko da pobijedi, Novalja će morati naprijed, današnje ju stanje naime sasvim sigurno vodi u nikom potrebnu - stagnaciju.

Izvor: www.novilist.h