• hr
  • en
  • de
  • it

Ne bude li lukobran saniran Puli prijete poplave

Može li Pulu zadesiti plavljenje kakvo je prije mjesec dana pogodilo Rovinj? Po svemu sudeći može, a jedini faktor koji na to za sada utječe je prastari lukobran koji već godinama vapi za obnovom. Još u svibnju 2013. a potom i krajem 2014. godine Glas Istre je pisao o lošem stanju lukobrana i o tome da mu je nužno potrebna rekonstrukcija za što se iz EU fondova planira osigurati 11 milijuna eura.
"Jeste li svjesni moguće štete za grad bude li lukobran popustio?", upitao je gradski vijećnik Janko Žužić gradonačelnika Borisa Miletića na zadnjoj sjednici vijeća.
- Pulski lukobran jedan je od najspremnijih projekata, s glavninom tehničke dokumentacije - glavnog i izvedbenog projekta, lokacijske dozvole, studije utjecaja na okoliš te ostale dokumentacije, citirao je Žužić izjave tadašnjeg pročelnika županijskog Odjela za međunarodnu suradnju i EU integracija Orijana Otočana, dodavši i kako su iz pulske Lučke uprave ukazali da su još 2008. godine napravili projekt rekonstrukcije procijenjene vrijednosti 11 milijuna eura, odnosno sanacije u iznosu od sedam milijuna eura.
Stoga je Žužić gradonačelnika upitao je li napravljena moguća procjena štete bude li lukobran popustio, zašto još nisu povučena sredstva iz EU fondova i kada misle započeti s njegovom rekonstrukcijom te ustvrdio da grad neće trebati graditi bazen već će ga imati u samom centru grada kada more poplavi ulice.
- Svjesni smo mogućih posljedica koje nam klimatske promjene mogu donijeti i problema koje bi grad imao kada bi lukobran popustio i stoga smo na vrijeme pripremili sve projekte i dozvole za početak njegove rekonstrukcije, odgovorio je gradonačelnik Boris Miletić.
Međutim, pojasnio je gradonačelnik, država je ta koja mora donijeti strateške planove kako bi mogli iskoristiti mogućnosti financiranja putem EU fondova. To je prvi preduvjet, za koji je Grad spreman, kazao je Miletić.
- Lučka uprava gospodari tim pomorskim područjem i oni su zaduženi za pripremu projekata i dobivanje dozvola za sanaciju lukobrana, a znamo da je izdana i građevinska dozvola. To je jedan od objekata koji je gradila Austro-Ugarska, ali nikada nije dovršen do kraja. Također, moramo biti svjesni da takvi infrastrukturni projekti nadilaze mogućnosti proračuna Grada Pule, naglasio je Miletić te dodao da je riječ o vrlo visokim iznosima.
- Mi smo spremni, pripremljeni su projekti i izdane dozvole. Ali, da bi mogli tražiti novac iz europskih strukturnih fondova Republika Hrvatska mora donijeti svoje strateške programe, a lukobran je jedan od naših strateških projekata koje mora uvrstiti. I to Republika Hrvatska nije napravila, jer strateški programi još nisu donijeti. Mi kao Grad napravili smo sve što je bilo potrebno, to je i prije bio, a i sada ostaje jedan od prioriteta, Istarska županija je također na dobrom putu za donošenje strategije, i sada se čeka država, rezimirao je problem gradonačelnik Miletić.
Stoga nije znao reći kada bi trebao projekt krenuti u realizaciju, ali vjeruje da će se sve brzo odvijati jednom kada se donese strateški državni dokument i povuku sredstva iz EU fondova.
- Kada su EU fondovi u pitanju, ne mogu se preskakati razine, a to su država-Županija-Grad. Ti projekti moraju biti usklađeni, strategije se moraju podudarati, a tu država kasni, ustvrdio je na kraju Miletić.

Izvor: www.glasistre.hr