• hr
  • en
  • de
  • it

Nautički informacijski servis


Zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Miro Škrgatić pustio je danas u probni rad „Nautički informacijski servis - nIS", višejezični mobilni aplikativni program namijenjen zapovjednicima jahti, voditeljima brodica, ribarima, roniocima, kupačima , kao i svima onima koji svoje vrijeme provode uz obalu i na moru.

Svečanost puštanja u rad nove aplikacije održana je u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, a nazočili su joj pomoćnik ministra kap. Goran Šarin, glavni tajnik Ministarstva turizma Ivo Bašić, predstavnici županije Primorsko - goranske županije, zamjenik gradonačelnika, Miroslav Matešić te predstavnici državnih i javnih službi, institucija i poduzeća koji izravno ili posredno sudjeluju u poslovima sigurnosti plovidbe.
Okupljenima se prigodnim govorom obratio zamjenik ministra Miro Škrgatić koji je tom prilikom rekao: „Na hrvatskom se dijelu Jadrana trenutačno nalazi 19.000 jahti i 118.000 brodica, a samo u prvih šest mjeseci ove godine prijavljeno je ukupno 22.000 dolazaka stranih plovila. U čarteru je pritom više od 4.800 plovila, na kojima godišnje plovi oko 400 tisuća ljudi.

Navedene brojke zahtijevaju kontinuirano podizanje razine brige i odgovornosti za sigurnost svih sudionika u pomorskom prometu".
„Činjenica da se svake godine na hrvatskome dijelu Jadrana dogodi oko 1.100 nezgoda ukazuje na potrebu realizacije ovakvoga Projekta, budući da će upravo ovakav informacijski alat nesumnjivo pomoći u svim takvim situacijama na moru. Najčešći uzroci nesreća prema statistikama koje bilježimo u nadležnosti resornoga Ministarstva u prvome redu su nestručno upravljanje plovilima, zatim tehnički nedostaci plovila ili nepoznavanje vremenske prognoze. Izrada aplikacije pomoći će da se takve i slične situacije izbjegnu.". - naglasio je u svome obraćanju pomoćnik ministra, Goran Šarin.
Načelnik Sektora za nadzor i upravljanje pomorskim prometom, traganje i spašavanje i zaštitu mora, Lukša Čičovački sudionicima prezentacije praktično je objasnio moguće načine upotrebe nove aplikacije koja je razvijana u nadležnosti resornoga Ministarstva od lipnja 2015. godine, a ukupna cijena realiziranoga Projekta je oko 1,5 milijun kuna.
Nautički informacijski servis - nIS namijenjen je upotrebi širokog kruga korisnika (zapovjednici jahti, voditelji brodica, ribari, ronioci, kupači, svi koji vrijeme provode na moru i uz obalu), a uz usluge informiranja u situacijama hitnosti nudi i brojne druge informacijske usluge, poput najkvalitetnije vremenske prognoze za pomorce visoke rezolucije (ALADIN), realizirane u suradnji s Državnim hidrometeorološkim zavodom te mogućnost jednostrane prijave pomorskih prekršaja, kao i svih drugih izvanrednih događaja na moru.

Aplikacija uključuje mogućnost pozivanja broja hitne službe 195 MRCC Rijeka - Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru s automatskom dostavom lokacije pozivatelja u realnom vremenu, čime se smanjuje ukupno vrijeme potrage za onima kojima je pomoć potrebna. Ista je dostupna na 12 jezika, a sadrži pravila plovidbe i druge informacije bitne za sigurnost na moru, popis luka i sidrišta, kontakte javnih službi poput lučkih kapetanija, zdravstvenih ustanova, barokomora i hitnih službi, a dostupna je za preuzimanje već po završetku današnje prezentacije, od 21. srpnja, putem „Google Store" mrežne platforme, za sve mobilne uređaje s Android operativnim sustavom, kao i putem programske platforme „iTunes Store", za korisnike iPhone mobilnih uređaja, od kojeg datuma će se i nadalje razvijati nove funkcionalnosti i sadržaji aplikacije.

Izvor: www.mmpi.hr 

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Zagrebački sajam nautike. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16.02.2022. - 20.02.2022.
  •   18.03.2022. - 20.03.2022.
  •   23.02.2022. - 27.02.2022.

E-mail adresa: