• hr
  • en
  • de
  • it

Nautička odredišta: Sali

Sali je glavno općinsko, kulturno i administrativno središte Dugog otoka. Davno nazvano odskočnom daskom za Kornate, mjesto okruženo prirodnim perivojima, tisućljetnim maslinicima. Obiluje kulturnom i sakralnom baštinom iz ranih stoljeća krščanstva.
Svojim turističkim objektima, blizinom Kornata i Parka prirode Telašćica, vrsno je mjesto pravog mediteranskog ugođaja u kojem je ljetno ljenčarenje podignuto na razinu kulta.
Mjesto ima razvijen izletnički, nautički i sportski turizam. Na usluzi gostima stoji opća i zubna ambulanta, pošta, bankomat, ispostava Lučke kapetanije, suvremena knjižnica s knjigama na nekoliko jezika s mogućnošću pristupa internetu. Turistička atrakcija Sali je glasovita i u svijetu priznata Tovareća mužika.
Nezaboravne su Trke tovara u sklopu Saljskog kulturnog ljeta i Saljskih užanca, autohtone ljetne pučke manifestacije i u novije vrijeme regata Gladuša.

Gdje pristati brodom?
Osim osiguranog strujnog priključka i priključka vode, na usluzi nautičarima u Saliju postoji sanitarni čvor sa toaletima i tuševima.
U Salima se može vezati od 55 do 70 plovila, ovisno o veličini plovila.
Vez na murinzima je u pravilu siguran od svih vjetrova. Jako jugo i istočnjak pušu direktno u bok plovila koji su na murinzima pa nekada nije ugodno, a jaka bura se također osjeti.

Više informacija u rubrici Odredišta: http://www.adriaticsailor.com/sali_dugi_otok/sailing_adriatic/5/3001/HR

Izvor nautičkih planova na AdriaticSailoru: Karl-H. Beständig "808 LUKA I UVALA - Hrvatska, Slovenija i Crna Gora"