• hr
  • en
  • de
  • it

Nauta Lamjana - po drugi put čeka se odluka Ministarstva mora

Kako bi što prije došlo do raskidanja ugovora o koncesiji s Jupiter Adrijom, sindikalisti su ponovo bili u Zagrebu, odakle su se vratili puni optimizma, no opet se čeka potez Ministarstva mora.

Uz ozbiljnu ponudu iz Turske za Nautu Lamjanu interesira se i nekoliko domaćih, hrvatskih tvrtki.
Nauta Lamjana koja je prije nešto više od mjesec dana zbog blokade računa otišla u stečaj, još uvijek čeka da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture s investicijskim fondom Jupiter Adrijom, u čijem je vlasništvu brodogradilište, raskine ugovor o koncesiji jer ga vlasnici brodogradilišta ne poštuju.

Postoje opravdani razlozi za raskid ugovora o koncesiji jer Jupiter Adrija, kako potvrđuje Vedran Uranija, pravni zastupnik SSSH-a, ne obavlja remont brodova te je mimo ugovora o koncesiji taj investicijski fond izgradio halu na području brodogradilišta.

- Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture upoznato je sa svime što se posljednjih godina događa s Nautom Lamjanom. Razlog otvaranja stečaja je blokada računa Naute Lamjane do koje je došlo zahvaljujući potraživanjima, u iznosu 100 tisuća, sestrinske firme Jupiter Adrije. Stečaju je prethodio generalni štrajk 79 zaposlenika Naute Lamjane, koji su posljednju plaću dobili u ožujku ove godine, kaže Vedran Uranija, dodajući da sindikalisti ulažu maksimalne napore da se koncesija s Jupiter Adrijom što prije raskine, nakon čega bi se išlo na prodaju Naute Lamjane.

Uvjeti za prodaju, kako pojašnjava Vedran Uranija, sada, kada je Nauta Lamjana u stečaju su otežani. No prodaja je ipak moguća. Prema Uranijinim riječima, zainteresiranih tvrtki za kupnju Naute Lamjane ima, a među najkvalitetnijima je jedno tursko poduzeće. Uz ozbiljnu ponudu iz Turske za Nautu Lamjanu interesira se i nekoliko domaćih, hrvatskih tvrtki.

- Radnici, koji su od ožujka bez plaće, kao i sindikalisti, s nestrpljenjem očekuju službenu reakciju iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Iako su u razgovorima pokazali razumijevanje i naslutili pozitivan rasplet cijele situacije, službeno ništa još nije napravljeno. Kako bi što prije došlo do raskidanja ugovora o koncesiji s Jupiter Adrijom, sindikalisti su ponovo bili u Zagrebu, odakle su se vratili puni optimizma, kaže Uranija, zaključujući da se sada opet čeka potez Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Izvor: www.zadarskilist.hr