• hr
  • en
  • de
  • it

Natječaj za novi brod u floti Jadrolinije

HR

Projekt za novi putnički brod koji će u floti Jadrolinije zamijeniti dotrajali brod »Postira«, izgrađen 1963. godine, u završnoj je fazi razrade te će uskoro biti raspisan natječaj za njegovu gradnju, potvrđeno je iz nacionalnog putničkog brodara, na naš upit o planiram novogradnjama u ovoj godini.


Riječ je o brodu kapaciteta prijevoza više od 400 putnika, duljine 45 metara i brzine 15 čvorova. Uz moderan navigacijski sustav, brod će, navode iz Jadrolinije, imati dvije sunčane palube te moderno opremljeni klimatizirani salon s ugostiteljskim sadržajem. Bit će u potpunosti prilagođen osobama s invaliditetom, a previđen je i odjeljak za prijevoz bolesnika.
Upravo ovaj koncept predstavlja kombinaciju rješenja prilagođenih najvišim sigurnosnim standardima, modernoj tehnologiji ali i specifičnim zahtjevima otočnog stanovišta i opskrbe otoka na dubrovačkom području. Ukrcaj i iskrcaj robe i putnika bit će olakšan upotrebom dvije pristupne rampe s oba boka broda, poručuju iz Jadrolinije, bez podataka o procijenjenoj vrijednosti buduće novogradnje.
Razrađeni koncept »Nove Postire« maritimnim je karakteristikama u postupnosti prilagođen plovidbi i pristaništima u dubrovačkom akvatoriju. Također, svojim maritimnim sposobnostima brod je prilagođen plovidbi na otvorenom moru, što će osigurati iskoristivost na više linija. Ovim brodom Jadrolinija namjerava zamijeniti legendarni brod »Postira« građen 1963. godine koji trenutno održava brodsku liniju 807 Šipan - Lopud - Koločep - Dubrovnik. Predviđeno trajanje gradnje ove vrste broda je 18 mjeseci.

Izvor: www.novilist.hr