• hr
  • en
  • de
  • it

Našem ste kapetanu dobro digli tlak!

Priča o saudijskom brodu na kojem je u Genovi otkriven neprijavljeni teret sofisticiranog oružja našu je javnost posebno zaintrigirala budući da je zapovjednik broda 51-godišnji Hrvat. Činjenica da se među teretom broda "Hofuf", kompanije "Bahri", našlo čak 27 tenkova "abrams" i određeni broj raketa i raketnih lansera, a bez pratećih dokumenata, dala je naslutiti da bi hrvatski zapovjednik mogao završiti na ispitivanju ili, još gore, u zatvoru.
Ne bi bilo prvi put, dosad je više naših kapetana, često i pogreškom, kao u slučaju Krista Laptala iz Dubrovnika, na pravdu čekalo u zatvoru.
No, nakon prve vijesti objavljene u talijanskim medijima, sa zakašnjenjem od desetak dana, uslijedila je i druga u kojoj se kaže da je dokumentacija za teško oružje u međuvremenu donesena đenovskim vlastima, te da je "Hofuf" slobodno isplovio.
I prva i druga vijest jednako su nevjerojatne. Dvadeset i sedam "abramsa", koji je desetljećima glavni tenk američke vojske, ali i najbližih saveznika, bez papira?
Riječ je o oklopnoj grdosiji teškoj 60 tona, a ne puškama s municijom. Drugi dio priče da je brod slobodno krenuo dalje nakon što su došli papiri? Također nevjerojatno, ali riječ je o NATO oružju nakratko zadržanom u NATO članici Italiji, pa se ipak može povjerovati da su formalnosti brzo riješene.
U međuvremenu, stiglo nam je i reagiranje jednog našeg pomorca na oba članka koja smo objavili, i to jako zanimljivo:
Novinari su od muhe napravili slona. Ja radim za "Bahri" i tehnički inspektor sam tog broda. Neimenovanog kapetana znam jako dobro već godinama, a i kad se to dogodilo, bio sam u vezi s njim. Ne radi se ni o kakvom krijumčarenju, nego jednostavno o jednom papiru koji nije bio poslan iz predstavništva. Brodovi vrlo često prevoze vojne terete i to je sasvim normalna stvar. A kapetan za kojega ste napisali da je nestao sada je na godišnjem odmoru i uživa u ljetu - napisao je naš pomorac Edi Šegon, zaposlen u kompaniji "Bahri".
U telefonskom razgovoru Šegon nam je kazao da nije ovlašten davati izjave, uz primjedbu da nikakvog šverca nije bilo, te da je "Bahri" jedna od najvećih svjetskih kompanija koja se strogo pridržava procedure. Radilo se o ljudskoj pogrešci koja je ubrzo i ispravljena, a našem ste kapetanu dobro digli tlak - na kraju je dodao.
Nakon dramatičnih vijesti pojavile su se kalkulacije da je sofisticirano oružje moguće namijenjeno militantima koji već treću godinu ratuju u Siriji, a oružje dobivaju preko raznih kanala, često i saudijskih. To je ipak malo vjerojatno, jer tenkovi "abrams" svakako nisu oružje koje bi se pod bilo kojim okolnostima moglo naći u rukama neke paravojske, a jednako tako ni raketni sustavi. "Abramsi" su zaštitni znak američke vojske, nedostupan na crnom tržištu.
Jedino je logično objašnjenje da je pošiljka tenkova namijenjena upravo saudijskoj vojsci. Svakako nije prva, saudijske oklopne snage, prema procjeni, već barataju s 315 "abramsa", 460 starijih američki oklopnjaka M - 60, 320 francuskih tenkova AMX 30 i 250 ruskih tenkova T-90.
Saudijska Arabija veliki je kupac tenkova na svjetskom tržištu, pa su osim "abramsa" pokušavali kupiti i njemačke tenkove "lepard 2", za koje će stručnjaci reći da su najbolji na svijetu. Tražili su do 800 tenkova iz Njemačke, ali je posao propao, jer se vlada u Berlinu nije složila s isporukom vrhunskog oružja režimu koji ne poštuje ljudska prava, iako se radilo o golemom poslu od čak 18 milijardi eura.
Zato objašnjenje priče o pošiljci "abramsa" saudijskim brodom pod zapovjedništvom Hrvata može glasiti jedino da su iz Kanade prema Saudijskoj Arabiji upućeni tenkovi koje su kupile oružane snage te zemlje. Brod "Hofuf", prema kompanijinu rasporedu, u ponedjeljak je, jučer, trebao uploviti u Suez, a zatim prema turskom Izmiru.
Zato ne treba otkloniti ni mogućnost da su tenkovi namijenjeni i egipatskim oružanim snagama koje u svom arsenalu raspolažu sa silom većom od saudijske od čak 1130 tenkova "abrams".

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr