• hr
  • en
  • de
  • it

Napušteni brod pluta sjevernim atlantikom

Krenuo je na svoju posljednju plovidbu prema rezalištu kada se iz nepoznatog razloga ‘oslobodio' od broda koji ga je vukao te samostalno zaplovio sjevernim Atlantikom.
Ruski kruzer MV Lyubov Orlova, prvi iz serije od osam kruzera klase Marija Jermolova izrađen je 1974. godine u brodogradilištu Kraljevica u Jugoslaviji kao dio ugovora SSSR-a i Jugoslavije s ciljem spašavanja jugoslavenske brodogradnje, od 2013. bez nadzora plovi Atlantikom, piše The Vintage News. Inače, trup broda je pojačan za plovidbu ledenim morima, i neko vrijeme se koristio za antarktička putovanja.
Nakon što je odlučeno da brod više ne može prevoziti putnike, MV Lyubov Orlova stajao je pune dvije godine u luci St. John u kanadskoj pokrajini Newfoundland. Tijekom dvije godine stanje kruzera se iznimno pogoršalo zbog čega je 2013. krenuo na put prema posljednjem počivalištu, prema Dominikanskoj Republici.
Prvog dana te posljednje plovidbe došlo je do puknuća kabela kojim je kruzer bio vezan za vučni brod. Od tada, bez posade i bez nadzora, pluta hladnim Atlantskim oceanom.
Zabrinuti zbog prijetnje koju je brod predstavljao za operacije izvlačenja nafte i plina na tom području, Kanada je poslala 157-tona težak brod Atlantic Hawk da pomogne u tegljenju MV Lyubov Orlova. Vezali su ga, a kad su stigli do otvorenog kanadskog mora naređeno je da se kruzer oslobodi. Time su oprali ruke i više za njega nitko ne brine.
Neko se vrijeme vjerovalo da je potonuo, no Američka obavještajna služba objavila je satelitske snimke koje pokazu da kruzer još uvijek plovi, te da je posljednji put viđen oko 1300 nautičkih milja udaljen od irske obale. Snimke pokazuju da ga struja nosi prema Europi.
Iz kanadskog ministarstva prometa navode kako je za njega odgovoran vlasnik broda i traže da ih se prestane povezivati s ovim problemom.
S obzirom na kretanje morskih struja, brod može završiti bilo gdje, od zapada Afrike do Norveške.

Izvor: www.net.hr