• hr
  • en
  • de
  • it

Najveći problem su alge u spremnicima brodova na dizelski pogon

Olive Island Marina u Sutomišćici, u suradnji Sea- Helpom, servisnom službom pomoći na moru, organizirala je jučer proljetnu preventivnu provjeru plovila, koja obuhvaća detaljno ispitivanje plinskih instalacija, provjeru jedara i čišćenje spremnika goriva.
Koliko je važno prije početka nautičke sezone pregledati brod, vlasnicima su pojasnili Marko Orlić iz Sea-Help Adria i stručnjaci iz partnerskih servisa iz Njemačke.
- Sea-Help temeljno se bavi pomoći na moru, tegljenjem brodova, dostavom goriva, odsukavanjem, ali primijetili smo što sve muči vlasnike plovila i zato smo s Olive Island Marinom odlučili organizirati preventivan pregled plovila, kako bi nautičari mogli bezbrižno ući u sezonu. Bitno je reći da testovi koje provodimo nisu zakonom propisani, ali kada je riječ o brodovima koji koriste dizel, u spremnicima se stvaraju alge. To je posebno izraženo na jedrilicama, zato što one ne troše puno goriva, Dizel se dugo zadržava u tankovima i zbog toga se stvaraju nečistoće koje mogu začepiti filtere, upozorava Orlić.
Napominje kako su se za pregled plinskih instalacija odlučili zato što je Njemačka, a u tome će je uskoro slijediti i druge članice EU, uvela tehnička pravila kod servisiranja plinskih instalacija. Bez toga se neće moći produljiti plovidbena dozvola. Jedra i konope također je nužno pregledati barem jednom godišnje i toga se većina jedriličara pridržava, ali problem je, kaže Orlić, u tome što je dosta nautičara starije životne dobi i njima je problem skinuti jedro ili penjati se na jarbol, a ispravnost jedara i konopa itekako je važna za sigurnu plovidbu.
- Iako je stanje na brodovima koji plove Jadranom općenito dobra, problema ima, i to ponajprije kod brodova koji često mijenjaju vlasnike. Srećom, velikih nesreća i havarija kod nas je malo, mi godišnje u hrvatskom dijelu Jadrana imamo oko 700 intervencija. Višegodišnja kriza odrazila se i na stanje brodova jer ljudi nisu puno ulagali u njih, a nova plovila dolaze s najsuvremenijom elektroničkom opremom koju, pak, neki vlasnici ne znaju koristiti, ističe Orlić i dodaje kako još uvijek, nakon što posluju već 12 godina, najčešće interveniraju zato što posade ostaju bez goriva. Tu su i puknuća remena, propelera, kvarovi na elektronici...

Izvor: www.zadarskilist.hr