• hr
  • en
  • de
  • it

Najljepši svjetionici diljem svijeta (4. dio)

Svjetionik Slettnes, Norveška

Slettnes je najsjeverniji svjetionik koji se nalazi na kopnu Europe te se smatra jednim od najpoznatijih svjetionika na svijetu. Prvi put je zasvijetlio 1905., a njegov izgled je vrlo klasičan. Iako oštećen u Drugom svjetskom ratu od strane njemačkih trupa, obnovljen je i ponovno upaljen. Smješten je uz Barentsovo more oko 3 km sjeverno od sela Gamvik na sjevernoj obali poluotoka Nordkinn. Visok je 39 m i jedini je svjetionik od lijevanog željeza u okrugu Finnmark.

Cape Leeuwin, Australija

Povijesni svjetionik Cape Leeuwin smješten je na najzapadnijem rtu Australije na mjestu gdje se susreću Indijski i Južni ocean, 8 kilometara zapadno od Auguste.
Poznati pomorski orijentir i meteorološka stanica visok je 39 metara i nalazi se na 56 metara nadmorske visine, a njegovo svjetlo vidljivo je na udaljenosti od 48 kilometara

Svjetionik Kjeungskjær, Norveška

Smješten na malom grebenu kod Ørlandeta, jarko crveni osmerokutni svjetionik Kjeungskjær sagrađen je 1880. Visok je 20 metara i pomaže ribarima i moreplovcima da ostanu na pravom putu na mjestu gdje se fjord Trondheim susreće sa Sjevernim morem. Regija Trøndelag poznata je po vrlo nepredvidivom vremenu. Na Ørlandetu more može u trenu postati opasno. Upravo zato je ovaj je kameni svjetionik s lanternom od lijevanog željeza izgrađena da izdrži sve uvjete. Stoljeće kasnije, izvorne francuske Fresnel leće koje projiciraju svjetlo još uvijek rade. Svjetionik je izvorno bio trajno nastanjen jer je za vrijeme nevremena bilo nemoguće putovati. Svjetioničar je živio ovdje, a u nekim slučajevima je tu živio i privatni učitelj kako bi mogao obrazovati svjetioničarevu djecu. Posljednji svjetioničar je napustio Kjeungskjær 1987. godine, kada je automatiziran. Od tada je Udruga preuzela brigu o svjetioniku Kjeungen i obnovila njegovu unutrašnjost.

Svjetionik Stabben, Norveška

Svjetionik Stabben (norveški: Stabben fyr) izgrađen je 1867. godine i automatiziran 1975. Od 1999. nalazi se na popisu zaštićenog područja. Njegova visina je 15,6 metara i stoji 16,2 metra iznad područja visoke plime. Kula je izgrađena 1905. i opremljena je aparatom s četiri reda leća koje su još u upotrebi. Jedan je od najupečatljivijih svjetionika u Norveškoj, a zgrada zauzima gotovo cijeli otok. Sa sjeverozapadne strane, gdje je greben najviše izložen oceanu kroz Hellefjord, temeljni zid je građen poput brodskog pramca kako bi se smanjio učinak valova.
Podmuklo more s vrlo jakim strujama učinilo je da je ovaj morski svjetionik jedna od najtežih navigacijskih točaka duž norveške obale - mnogi brodovi su se nasukali ili potonuli iako je svjetionik bio u funkciji. Danas je svjetionik pod nadzorom svjetioničara na Ytterøyane i na popisu je plana očuvanja nacionalne kulturne baštine.

Torre de Belém, Portugal

Torre de Belém ili toranj sv. Vincenta fortifikacijski je toranj u Lisabonu, a njegovu izgradnju je inicirao kralj João III jer je Lisabon u to vrijeme bio česta meta napadača. Utvrda je trebala svojim topovima spriječiti ulaz u lisabonsku luku. Kasnije je, do 1640. služio kao državni zatvor. Između 1865.-1867. dobio je novu namjenu - na jugoistočnoj terasi je postavljen svjetionik, a1983. uvršten je na UNESCO-v popis svjetske kulturne baštine.

Izvor: www.pomorac.net