• hr
  • en
  • de
  • it

Najljepši svjetionici diljem svijeta (3. dio)

Svjetionik Lavezzi Island Lighthouse, Francuska

Turisti hrle na Lavezzi otoke, prirodni rezervat koji se nalazi u tjesnacu između Sardinije i Korzike, zbog netaknute prirode. Otoci su poznati po svojim uvalama bijelih, pješčanih plaža i granitnih stijena oblikovanih snagom vjetra. Na tom se otoku nalazi se svjetionik Lavezzi koji je služio kao važna pomoć u navigaciji, pogotovo jer je to područje poznato po stjenovitoj obali i opasnim vjetrovima. Na istom lokalitetu nalazi se i Cimetiere Achiarino, groblje žrtava najgoreg brodoloma u mediteranskoj povijesti. U tom se brodolomu 1855. godine francuska fregata Semillante zbog guste magle nasukala na otok Lavezzi. Na brodu je bilo 773 članova posada i vojnika koji su išli u Krimski rat. Nitko od njih nije preživio.

Svjetionik Les Eclaireurs, Argentina

Poznat kao "svjetionik na kraju svijeta ', ovaj svjetionik nalazi se na malom otoku 5 nautičkih milja istočno do argentinskog grada Ushuaia, najjužnijeg grad na svijetu. Svjetionik je izgrađen 1920. godine, a sada je popularna atrakcija i turisti mogu doći samo brodom. Vjeruje se da je ovo svjetionik iz knjige Julesa Vernea „Svjetionik na kraju svijeta", no taj se svjetionik nalazi mnogo istočnije na Isla de los Estados i u vrijeme kada je Les Eclaireurs izgrađen, više nije bio u funkciji.

Svjetionik Kõpu, Estonija

Slikoviti svjetionik Kõpu visok je 37 metara i stoji na vrhu najvišeg brda na estonskom otoku Hiiumaa. Kao rezultat toga, svjetlo se nalazi na 103 metara nadmorske visine, a vidljiv je i do 30 nautičkih milja. Kõpu je dovršen 1531., nakon 26 godina gradnje. Najstariji je svjetionik u baltičkim zemljama, i treći najstariji svjetionik na svijetu koji je još uvijek u funkciji. Toranj u vidu kule i karakteristična pojačanja daju svjetioniku jedinstven izgled. Otvoren je za posjetitelje te je postao jedna od glavnih turističkih atrakcija na otoku Hiiumaa. S njegove platforme pruža se panoramski pogled na šumoviti otok Kõpu.

Svjetionik Bell Rock, Škotska

Najstariji preživjeli svjetionik kojeg „zalijeva" more izgrađen je na Bell Rocku, 18 kilometara od obale. Visok je 35 metara, a njegova svjetlost vidljiva je čak 56 kilometara u unutrašnjosti Škotske. Izgrađen je 1811., a izazove s kojima su se suočavali svjetioničari koji su ovdje živjeli nije nimalo lako dočarati. I dva stoljeća kasnije svjetionik Bell Rock izazova poštovanje i divljenje velikom inženjerskom dostignuću 19. stoljeća.

Svjetionik Jeddah Light, Saudijska Arabija

Ovaj ogromni svjetionik izgrađen je tek 1990. i doseže visinu od 133 metra, što ga čini najvišim svjetionikom na svijetu. Jeddah Light se nalazi na kraju vanjskog lukobrana na sjevernoj strani ulaza u luku Jeddah.

Izvor: www.pomorac.net