• hr
  • en
  • de
  • it

Najljepši svjetionici diljem svijeta (2. dio)

Svjetionik Herkulov toranj, Španjolska

 

Herkulov toranj, nacionalni spomenik Španjolske koji se nalazi na UNESCO-voj listi, služio je kao svjetionik i orijentir na ulazu u luku La Coruña u sjeverozapadnoj Španjolskoj od kraja 1. stoljeća. Kula se uzdiže oko 55 metara na 57-metarskoj stijeni, s pogledom na Sjevernoatlantsku obalu Španjolske. Poznat je kao najstariji rimski svjetionik (rimski temelji su otkriveni nakon iskopavanja u 1990. godini), struktura je renovirana 1791. Mnoge legende i mitovi okružuju ovo povijesno područje. Prema mitologiji, Heraklo odsiječe glavu Geryonu nakon tri dana borbe i izgradi ovaj spomenik, nakon što je zakopao njegove ostatke u temelje. Danas se posjetitelji mogu popeti uz 242 stepenice na vrh svjetionika. Okolo se nalazi park skulptura, stijene Monte dos Bicos iz željeznog doba te muslimansko groblje.

Svjetionik Gay Head, Massachusetts, SAD

 

Gay Head je prvi svjetionik izgrađen na Martha's Vinyard u Aquinnah, Massachusetts i imao je značajni povijesni početak. Svjetionik je 1798. godine odobrio američki Kongres za vrijeme predsjedanja Johna Adamsa, a sagrađen je kako bi se olakšao siguran prolaz brodovima u opasnom Vineyard Sound, nekada jednom od najprometnijih plovnih putova na svijetu. U lipnju 2013. godine, Nacionalna zaklada za očuvanje povijesne baštine uvrstila je svjetionik Gay Head Light na svoj popis najugroženijih povijesnih mjesta u SAD-u. Svjetionik je bio u neposrednoj opasnosti prevrtanja s ruba stijene, što je posljedica stoljeća erozije i neposrednih utjecaja klimatskih promjena. On se, naime, nalazio manje od 15 metara od ruba litice. Nedavno je svjetionik, nakon dvije i pol godine planiranja, pomaknut za 40-tak metara kako bi se spriječio njegov pad s litice. Na taj način spriječen je gubitak ovog dragocjenog povijesnog spomenika. Pomicanje ovog diva teškog 400 tona trajalo je puna tri dana i pretpostavlja se da bi trebao biti stabilan idućih 150 godina.

Svjetionik Hook, Irska

 

Svjetionik Hook, također poznat kao Hook Head Lighthouse, je stajao na vrhu poluotoka Hook u okrugu Wexford u Irskoj gotovo 800 godina, što ga čini jednim od najstarijih svjetionika na svijetu i najstarijim svjetionikom u Irskoj koji još uvijek radi. Prema riječima Organizacije za brigu o irskim svjetionicima, velški monah je u 5. stoljeću sagradio svjetionik od hrpe kamenja, drva i drugog zapaljivog materijala kako bi napravio navigacijsko svjetlo za brodove koji ulaze u luku Waterford. Redovnici su i dalje brinuli o svjetioniku tijekom vremena, iako je prekinuo s radom za vrijeme engleskog građanskog rata. Svjetionik je automatiziran 1996., no nastavlja raditi kao pomoć u navigaciji. Na lokaciji se danas također nalaze kuće i centar za posjetitelje koji nudi turistički obilazak svjetionika.

Svjetionik Phare du Creach, Francuska

Francuz, Augustin-Jean Fresnel, izumio je kristalnu leću koja se koristi na svjetionicima, tako da ne čudi da se jedan od najmoćnijih svjetionika na svijetu, Phare du Creach (ili Créac'h), sagrađen 1863. godine, nalazi u Francuskoj, na Ushantu, stjenovitom otoku na jugozapadnom dijelu La Manchea. Područje, sa svojim divljim morskim valovima i granitnim izbočinama koje se izdižu iz mora, poznato je po brodolomima, a svjetionik je služio kao važna pomoć u navigaciji. Poput mnogih svjetionika u Francuskoj, Creac'h je u opasnosti da se sruši. Uzdižući se 55 metara uvis, Créac'hu je ozbiljno narušena stabilnost. U svjetioniku se nalazi muzej, ali veličanstveni toranj je zatvoren za turiste jer je prevelik rizik od urušavanja.

Svjetionik St. Mary's Lighthouse, Engleska


Smješten na malom otoku Sv. Marije na obali sjeveroistočne Engleske, svjetionik Sv. Marije izgrađen je 1898. godine od 645 kamenih blokova i 750.000 kockica, na mjestu samostana te je služio kao vodič za prolazak brodova. Na početku je bio osvjetljen parafinskim parama, a 1977. je dobio električnu rasvjetu. Svjetioničareva kuća bila je uz toranj, izgrađena od kamena i povezana natkrivenim prolazom. Iako više nije u funkciji, St. Mary's Lighthouse ima centar za posjetitelje, muzej i kafić za umorne turiste.

Izvor: http://www.pomorac.net