• hr
  • en
  • de
  • it

Najinovativniji turistički startupovi

Odabrani projekti sudjelovat će u trotjednom programu u lipnju ove godine u Amsterdamu i natjecati se za stipendiju vrijednu do 500 tisuća eura

Booking.com predstavio je 10 startup projekata koji će se pridružiti njihovom akceleratorskom programu Booster. Cilj programa je prepoznati, mentorirati i sponzorirati inovativne startupove diljem svijeta kojima se nastoji postići pozitivan učinak na industriju globalnog turizma.
Odabrani projekti sudjelovat će u trotjednom programu u lipnju ove godine u Amsterdamu. Svaki od sudionika dobit će priliku predstaviti svoju ideju na panelu Booking.coma uz stručnjake iz industrije i natjecati se za stipendiju vrijednu do 500 tisuća eura koju osigurava Booking.com.
Nešto manje od 700 statrupova s timovima iz 102 države prijavilo se na natječaj. Indija, SAD, Nizozemska, Rusija i Italija zemlje su s najviše prijava. Evo koji su projekti odabrani:

MovingWorlds (SAD / Kolumbija)
Projekt zamišljen kako bi osigurao stručne osobe i timove onim dijelovima svijeta kojima su najpotrebniji. MovingWorlds pomaže profesionalcima koji nisu dobili priliku pokazati koliko znaju da kroz volontiranje steknu potrebno iskustvo i prepoznavanje u stručnoj zajednici.

Authenticook (Indija)
Ovaj projekt omogućio bi putnicima i lokalnom stanovništvu doživljaja kulture i običaja obje strane kroz hranu. U domovima lokalnog stanovništva na raznim odredištima domaćini bi ponudili hranu turistima i putnicima i time omogućili izmjenu znanja i kulture.

Backstreet Academy (Singapur i jugoistočna Azija)
Backstreet Academy je platforma kojom se omogućuje pristup tehnologiji siromašnim lokalnim zajednicama u zemljama u razvoju u kojoj većina stanovništva ne zna engleski jezik, kako bi se mogli baviti turizmom. Iznajmljivači dobivaju informaciju o rezervaciji uz pomoć mobitela na koji stiže SMS poruka na lokalnom jeziku ili poziv automatske sekretarice.

Visit.org (SAD)
Visit.org je platforma za putovanja koja omogućava sudionicima da pozitivno utječu na lokalne zajednice kroz partnerstvo, donacije, kreiranje sadržaja i ostalo. Lokalno stanovništvo omogućuje putnicima razna iskustva tijekom putovanja poput radionice kuhanja guatemalske hrane ili branje kave na farmi.

Awake (Kolumbija)
Ovom platformom nastoji se pokrenuti inicijative na lokalnoj razini kako bi se zaštitio okoliš i omogućila zarada destinacijama koje se bave održivim turizmom. Na platformi se može pronaći i rezervirati smještaj na lokacijama u prirodi.

Seabin (Australija / Španjolska)
Seabin je automatizirana kanta za smeće koja pluta na moru i sakuplja razno smeće i naftu s površine. Voda se pročišćava kroz filtere u marini. Seabin se može koristiti i alternativnim izvorima energije poput vjetra ili solarne energije.

MEJDI Tours (Palestina / Izrael)
Misija ovog projekta je omogućiti putnicima da lokaciju dožive iz dvije perspektive. Uz dva vodiča koji su iz iste lokalne zajednice, ali imaju različitu kulturu. Ovo omogućuje uvid u tradiciju različitih religija, političkih i kulturnih ideja i slično.

Desolenator (UK)
Desolenator je tehnologija koja omogućava pročišćavanje morske vode. Filtriranjem ta voda postaje pitka, a sve uz pomoć korištenja solarne energije.

Local Alike (Tajland)
Projekt kojim se nastoji inspirirati putnike kako bi mogli uz pomoć turizma pridonjeti razvoju lokalnih zajednica.

Good Hotel (Guatemala / UK / Nizozemska)
Good Hotel grupa kombinira dobra djela s poslovanjem i vrhunskim iskustvima. Grupa investira u poslovanje i edukaciju lokalnih poduzetnika kojima je potrebna pomoć.

Izvor: www.tportal.hr