• hr
  • en
  • de
  • it

Najgenijalniji sustav čišćenja smeća iz mora

Dvojica australskih surfera Andrew Turton i Pete Ceglinski dali su otkaz kako bi se mogli posvetiti briljantnom izumu koji skuplja smeće iz oceana. Njihov izum toliko je jednostavan i učinkovit da bi mogao rješiti problem nagomilanog smeća u oceanima i morima diljem svijeta.
Izum su nazvali Seabin i on se može postaviti na bilo koje plutajuće pristanište i usisava smeće ili ulje koje pluta u njegovoj blizini i to na nevjerojatno učinkovit način. Ideja je jednostavna, kanta se povezuje s pumpom za vodu te uvlači plutajuće smeće unutar mrežaste vrećice.
Unutar njega se nalazi i sustav za odjeljivanje ulja i morske vode prije vraćanja vode natrag u ocean. U osnovi ovaj izum radi na sličan način kao filteri u bazenima, objašnjava Richard Talmage, glasnogovornik Seabina za Huffington Post. Pumpa može raditi konstanto, a ono što je važno, kako naglašavaju njegovi izumitelji, tijekom četiri godine ispitivanja niti jedna riba ili druga morska životinja nije se uplela ili upala u njega.
Seabin ima za cilj poboljšati i ubrzati tradicionalno a ponekad i skupo čišćenje luka. Njihov je plan očistiti Tihi ocean tijekom deset godina.
Turton i Ceglinski proveli su desetljeće izrađujući prototip u jednom centru u Španjolskoj, a ovih su dana pokrenuli crowdfunding kampanju kako bi napravili Seabin u većem mjerilu. Njihova kampanja Seabin's Indiegogo u manje od 50 sati sakupila je 85 posto potrebih sredstava.

Izvor: www.telegram.hr