• hr
  • en
  • de
  • it

Najbolji svjetski jedriličari u Riu

Najbolji svjetski jedriličari stižu ovih dana u Rio de Janeiro, na poprište iduće olimpijske regate. Od 15. do 22. kolovoza održat će se predolimpijska regata, na kojoj će nastupiti i svi hrvatski evidentni olimpijski kandidati: Ivan Kljaković Gašpić, Šime Fantela i Igor Marenić, Tonči Stipanović, Tina Mihelić.

 Odbrojavamo samo godinu dana do olimpijske regate. Čini se nevjerojatno da su prošle već tri godine od Londona, gdje je hrvatska jedriličarska olimpijska misija ostvarila povijesne rezultate. Medalja nije pala, ali mi smo bili itekako ponosni na 4. mjesto Tončija Stipanovića u Laseru, peto Ivana Kljakovića Gašpića u Finnu i šesto Šime Fantele i Igora Marenića u 470. Nastupili smo u Londonu u osam disciplina s rekordnih 12 sportaša, izborili smo se za tri finala, medalja zaista nije bila daleko, Olimpijske igre 2012., iako neokićene odličjem, bile su veliki uspjeh hrvatskog jedrenja.

Gdje smo godinu dana do Rio de Janeira i OI 2016.? Olimpijske norme ispunili smo u četiri discipline od sedam u kojima se u ovom ciklusu nadmećemo. Naša vodeća imena i dalje su ista. Zahvaljujući Fanteli i Mareniću, Stipanoviću, Kljakoviću Gašpiću, te Tini Mihelić imamo sigurna mjesta u Riu u 470, Laseru, Finnu i Laser Radialu. Svi navedeni redovito jedre u vrhu svojih flota, osvajaju medalje, godinu dana priprema je još pred njima. Krajem godine za norme će se u muškom i ženskom 49er-u boriti Pavle Kostov i Petar Cupać, Enia Ninčević i Marina Dujmović, na dasci Luka Mratović i Mihovil Fantela. Kostov/Cupać i Mratović su ove sezone mahom jedrili unutar norme, Fantela je uglavnom pokoji korak iza Mratovića, djevojke Ninčević i Dujmović tek su krenule s novom disciplinom i nepoznanica su po pitanju forme i mogućnosti. Iznenađenja su uvijek moguća.

Kao i obično godinu dana uoči OI održava se predolimpijske regata, prilika da svi sudionici probaju regatna polja, upoznaju ih što bolje i okušaju se u formatu natjecanja koji ih očekuje za 365 dana. Sve reprezentacije dolaze u punom sastavu, sa svojim najboljim imenima, testira se oprema, ali naravno i vlastite sposobnosti u srazu s onima s kojima će se boriti iduće godine za ona najvrednija odličja. Predolimpijska regata bitna je karika u pripremama svakog tima koji stremi velikim postignućima. Jedrenje je obično na OI dislocirano, ovoga puta se nalazi u središtu zbivanja, u Riu, u Marini de Gloria u zaljevu Guanabara. Velike rasprave se vode oko kvalitete vode i strašnih onečišćenja. Jedriličari se pribojavaju bolesti i sudara s otpadom koji pluta zaljevom, no govora o promjeni lokacije nema, iako su mnogi to tražili. O toj temi opširnije s lica mjesta tijekom održavanja predolimpijske regate.

Šime Fantela i Igor Marenić već su desetak dana u Riu, nastupili su na Rio International regati, zauzeli deveto mjesto. Početkom kolovoza pridružio im se i Tonči Stipanović, kojem je oprema negdje zapela po putu, ostala u Europi, pa je plan treninga morao izmijeniti dok mu oprema ne dođe. Tina Mihelić putuje danas, sutra kreće Ivan Kljaković Gašpić. Petero potvrđenih kandidata za Rio, nestrpljivih da iskušaju olimpijska regatna polja. Predolimpijska regata održava se od 15. do 22. kolovoza.

Izvor: http://www.hjs.hr/