• hr
  • en
  • de
  • it

Najave se obistinile: "Ane" ostala bez struje, posada u strahu od lopova

Najave o isključenju struje na trgovačkom brodu „Ane" u Sjevernoj luci su se obistinile. U utorak kasno poslijepodne isključen je obalni priključak struje koji je bio jedini izvor električne energije broda koji se gotovo tri mjeseca nalazi na prisilnom vezu.
Na brodu, koji je sada i bukvalno uplovio u mrkli mrak, nalazi se deset članova posade i građevinsko željezo za Alžir.
- Ovo je tragedija - kaže Milko Kronja, inspektor Sindikata pomorca Hrvatske (SPH).
- Na brodu sada nema struje, odavno nema ni kapi goriva. Članovima posade istekao je ugovor o radu, no oni neće napuštati brod. Dostavit ćemo im još hrane, ali moramo vidjeti kakvu hranu, jer je nemaju gdje skuhati, ni spremiti u hladnjak. Ovo je sramota... - kaže ogorčeno inspektor SPH-a Kronja.
Jedan od članova posade, koja mjesecima nije vidjela svoje teško zarađene plaće, pojašnjava kako će bez električne energije biti teško održavati sigurnost broda.
- Bez struje ne rade ni alarmi, pa je sada svaka opasnost moguća; od prodora mora do raznih problema u strojarnici koja nikako ne smije ostati bez struje i nadzora. Uz to, u skladištima je 5 tisuća tona građevinskog tereta. Šta ćemo ako voda uđe u skladište i brod legne na dno - pita se zabrinuti član posade „Ane" koji nas je zamolio za anonimnost. Brod je, podsjetimo, krajem siječnja zaustavljen zbog spora između brodogradilišta "Viktor Lenac" i tvrtke "Fractal shipping company" koja je nominalni vlasnik "Ane" čijim se mukama ne nazire kraj.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr