• hr
  • en
  • de
  • it

Na Viškoj regati slavili Slovenci

Patnja za jedriličare je bila ta druga etapa 70. izdanja Viške regate krstaša koja se u nedjelju jedrila iz Visa prema Splitu. Prvo je flota od 159 brodova dvaput ponavljala start budući su jedrilice preko startne linije ispred otočića Host uz jaki kurenat i jugo od nekih 7 čvorova, prelazila liniju prije sučevog zvižduka i signalnog pucnja kojeg je ovog puta označio praunuk bana Mažuranića gospodin Ivan Mažunarić.
Zapucao je tako iz startnog pištolja sa zakašnjenjem od pola sata i to u trećem pokušaju, tek u 9.35 sati, potomak slavnog pradjede i napokon se startalo, no uskoro je pao vjetar i plutalo se u bonaci s pogledom zalijepljenim za horizont u očekivanju spasonosnog maestrala.
Ulaskom u ona, za jedriličare uvijek kobna Splitska vrata, profitirao je brod Full Pelt vlasnika Ante Antunovića iz JK Splita kojem je u jednom trenutku cijela flota gledala u krmu. No opet je vjetar pao i momci na ovoj jurilici one dizajna, Custom 36, poprilično su problema imali na moru dok su im katamarani i trajekti dizali povelike valove, a oni praznih jedara plutaju.
- Srećom smo iskoristili tramontanu na ulazu u Vrata, napravili prednost koju smo unatoč bonaci uspjeli zadržati do cilja - govori nam uglas deveteročlana posada na ovoj laganoj i brzoj jurilici kojoj upravo odgovaraju ovi uvjeti - manjak vjetra.
No njima će se pisati pobjeda u drugoj etapi, nakon šest sati i dvadeset minuta jedrenja, ali ne i to kako su ukupni pobjednici ove jubilarne Viške regate - ona ide u ruke gostima iz Slovenije koji su redoviti sudionici i Mrdujske i Viške regate. Naime, posada broda Generali sa skiperom Samom Žvanom, kao drugi su ušli u cilj druge etape nakon 28 projedrenih nautičkih milja, a u prvoj su bili peti, pa ih eto na pobjedničkom postolju 70. Viške regate krstaša.
- Zadovoljni smo, uvijek uživamo jedriti u splitskom akvatoriju, a i konkurencija je odlična - zbori nam Samo, koji je slavio i u onom bratskom dvoboju. Naime brat mu Uroš je bio za kormilom još jednog brzog i laganog broda Megaenergije koji su u drugoj etapi bili peti.
- Za minutu nam je pobjeglo prvo mjesto - žali nam se Stjepko Marinović koji je jedrio u posadi broda Paola kormilara Richarda Schultza iz Slovačke.
Imali su momci četvrti plasman u prvoj regati te u drugoj etapi treće mjesto, ali ukupan trijumf se ipak piše Mariborčanima u kokpitu Generalia, premda imaju isti broj bodova, no u jedrenom vremenu su Paoli pobjegli za niti puno minutu.
Što ti je sreća nakon cjelodnevnoj regatavanja, nakon promjena i snage i smjera vjetra, te jakog sunca koje je očito zaboravilo kako smo već odavno u jesenskim danima, pa i dalje neumorno prži omogućavajući brojnim sudionicima regate, pogotovo strancima iz sjevernijih zemalja da 19. listopad upišu za zadnje ovogodišnje kupanje u ugodno toplom - moru!

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr