• hr
  • en
  • de
  • it

Na Ugljanu otvoren jadranski Oktoberfest

U svijetu slavni bavarski Oktoberfest, dvotjedna münchenska pivska fešta, ima i svoju dalmatinsku inačicu, svojevrsni pivski i bavarski "izlaz na more". Originalni Oktoberfest 2015. počeo je u subotu, a već u nedjelju u Olive Island Marini, u Sutomišćici na otoku Ugljanu, organiziran je mali Oktoberfest za goste marine.
Kako je objasnio Toni Antišin, direktor te marine s 200 vezova koja je lani proglašena najboljom malom marinom u Hrvatskoj, tu se već treću godinu fešta po modelu bavarskog sajma piva. Gosti marine uglavnom su Nijemci i Austrijanci koji na svojim jahtama provode neprekidno i po nekoliko mjeseci, a prije tri godine su sami, spontano, proslavili početak najveće njemačke pučke fešte. Vlasnici marine, austrijsko-češki bračni par Hana i Peter Dermeta, i osoblje marine odmah su podržali goste, pa su već lani o svojem trošku organizirali pivsku zabavu s bavarskom gozbom i originalnim njemačkim pivom koje je teklo u potocima.
Ove godine sve se ponovilo, s tim što gosti, uglavnom umirovljeni dobrostojeći Nijemci, sami aranžiraju restoran marine za ovu prigodu, pridonose atmosferi različitim sitnicama, a sve je u znaku iskošenih pepito plavo-bijelih kvadratića Bavarske.
Tako se u marini iz bačava točio originalni njemački budweiser iz edicije za izvorni Okotoberfest, zatim češko plzensko pivo, dok je jedan od gostiju, zanimljivog i rijetkog imena Hans, drvenim batom otvorio prvu drvenu bačvu augustinera. Njemački nautičari potrudili su se odjenuti originalne bavarske nošnje, tako da su i dame otkrile tradicionalne, nešto dublje dekoltee, a točno u podne okupili su se oko bezobrazno bogatog bavarskog stola s pečenim odojkom, pačjim batcima, našom dalmatinskom janjetinom te nezaobilaznim bavarskim pivskim kobasicama bratwurst, koje se poslužuju kuhane uz slatki zrnasti bajerski senf i crveni kupus. 
Naravno, bilo je i golemih slanih pivskih pereca. Ostale detalje ove nedjeljne gozbe, koju je pripremio kulinarski tim Olive Island Marine sa šefom kuhinje Antom Lončarom na čelu, možda je i bolje ne prepričavati. Uglavnom, bilo je svega.
Najživopisniji među svima ipak je bio jedan Čeh, Zbignew, koji je ispod bavarske nošnje povećao grudi. Točio je budweiser, a sa zavezanim pletenicama neodoljivo je podsjećao na Asterixa iz svima poznatog stripa.
U ovoj bavarsko-bodulskoj turističkoj priči najljepše je to da se cijeli tim marine, uključujući i vlasnike i direktora Tonija koji je za ovu prigodu bio neumoran pipničar, aktivno i svim srcem uključio u feštu svojih gostiju. Zapravo, kako je fešta tekla, više se nije znalo tko je tu gost, a tko djelatnik.
Budući da Olive Island Marine inače funkcionira kao nautičarski bombon te klub s uglavnom stalnim gostima, ova mala inačica svjetski poznate njemačke fešte pokazuje da turizam i u nas može biti kvalitetan i srdačan, dugoročan i bez prijevare, na podjednako zadovoljstvo i gostiju i poduzetnika koji se bave turističkim biznisom.
Zanimljivo, u Zadru još jedan klub, "Famous" na Boriku, ovih dana približava duh Oktoberfesta Dalmaciji. Tamo će se do kraja münchenske fešte točiti originalno, nešto pojačano pivo koje se toči milijunima turista i Nijemaca koji će u iduća dva tjedna stići na Okoberfest.

Izvor: http://www.slobodnadalmacija.hr/