• hr
  • en
  • de
  • it

Na Terraneo festivalu učili i o urbanom vrtlarstvu

Najnovija zvijezda na nebu ljetnih pop festivala, šibenski Terraneo, i u nazivu govori da je to "ljetni eko-glazbeni festival", a kako tamo baš ništa nije tek tako, površno, uprazno, šminkerski i tek u najavama, nego radno - Terraneo je stvarno održao i najavljene ekološke radionice, predavanja, projekcije... sve u Dalmatinskom selu hotela "Solaris".

Ta velika hotelska kuća, sa "stogodišnjom" tradicijom, znala je prepoznati vrednote koje nudi taj mladi, novi svijet onih koji dolaze i vrlo spremno ušla u suradnju, jednima i drugima na korist i radost. Na pozornicama Terranea u bivšoj "kasarni" vrtjeli su se glazbeni programi, no bogme je trebalo truda i rada i za sve što se u tri dana izvrtjelo na ekološkim radionicama u "Solarisu"! A bilo je predavanja o običnoj čančari i morskoj kornjači, o pitkoj vodi, o solarnoj energiji za sve, o moru kao ekosustavu...

A u radionicama se radilo "svašta-nešto": urbano vrtlarstvo, lutkarska ekoradionica, izrada ugroženih jadranskih vrsta od ekomaterijala, bila je tu i sapunoteka - radionica ručne izrade sapuna, najposlije radionica djembe - zapadnoafričkog glazbala... Na radionicama naš je vodič Nikola Obad, mladi Zagrepčanin. U boriku između Dalmatinskog sela i plaže nalazimo lijepu Maritu Stanić, studenticu Likovne akademije, jedan stol, je-- sve zajedno to je Lomografija - radionica analogne fotografije.

Marita i Borna daju fotoaparate i filmove svojim radioničarima, a to je svatko tko poželi, ovi slikavaju okolo po vlastitu izboru, vraćaju aparate i filmove koji će poslije biti razvijeni, fotografije će biti prezentirane na ovaj ili onaj način kao uspomena, ali i kao dokument o jednoj vrijednoj djelatnosti prvog Terranea. - Ideja je onako malo retro, da se iz svijeta digitalne vratimo u svijet analogne fotografije. Zgodna je ta neizvjesnost dok iščekuješ da se fotografija napravi i ne znaš odmah što si učinio, kao kod digitalije - govore Marita i Borna.

Fotoaparati su jednostavni, izgledaju mi nekako plastično i zaista retro - ruski, a Borna objašnjava da Lomo i jest izvorno bio ruski koncept fotoaparata koji su se nalazili u vrećicama za deterdžente, no ugurali su se Austrijanci, uzeli ruski dizajn i sad je to cijeli jedan novi pokret koji, evo, koristi taj divni mladi svijet Terranea...

Dok sam bila pored njih, aparat i film vratila je jedna Georgina Conway iz Engleske, a u radionicama, i na Terraneu sva je sila mladih ljudi iz raznih krajeva svijeta, ponajviše, naravno, iz naše zemlje. Aparati se daju na povjerenje, a ono je bilo opravdano do daske. Svaki se vratio u kartonsku kutiju, a fotke ćemo vidjeti na Terraneu dogodine. I samo uzgred pitanje svima: kako ocjenjuju Terraneo? Ima jedna riječ kojom mlada generacija - pa već i ona ne više tako mlada - izražava oduševljenje, ushit i dobru ocjenu, ta mi riječ ponekad ide na živce (generacijski jaz...) makar se uhvatim kako je ponekad koristim i sama, a ona glasi: super.

- Super, super, super! - neizostavan je odgovor na svako pitanje koje imate u vezi s Terraneom. Reći će vam uz to još i da je organizacija izvanredna, da je to sad festival koji svakako prednjači pred drugima, da su svi tu i dogodine... Mladu šibensku glumicu Franku Klarić našla sam pokraj radionice joge koju organizira Acro yoga iz Zagreba. Vodi je Danijel Dubičanac, a u vježbama u paru vidi lijep model za druženje, stvaranje povjerenja, osjećaja pripadnosti, prijateljstva i formiranja interesnih grupa.

Sve nam je to ispričao nakon što je dovršio svoje gotovo akrobatske yoga vježbe s kolegicom iz grupa. Tek malo dalje, na lijepu drvenom stolu, radionica suvenira, a vodi je šibenska teta iz ekovrtića Franka Ercegović Kursan. Njezini su radioničari izrađivali suvenire od borove kore, školjki, žice, botunića...

- Morate postići da sve ono neko "ništa" dotaknete rukom i napravite "nešto" - objašnjava Franka, kojoj je to, zajedno s ekipom i sudeći po prepunu stolu suvenira, polazilo za rukom. Među voditeljima radionica našli smo i Šibenčane Darija Crnogaću i Antoniju Anić - njemu je otac poznati šibenski veterinar Davor, a njoj poznati šibenski ronilac Toni... pa nikakvo čuda da su se ta djeca navukla ne ekologiju (jedini minus od nas: rekli su poslati fotke porinuća splavi, ali nisu održali riječ!). Što su radili u "Solarisu"?

- Mi smo došli preko Šibenske udruge mladih, od plastičnih boca, stiropora, paleta, dasaka, konopa... dakle od otpadnog materijala napravili smo splav. Nas četvero se ukrcalo i zaplovili smo prema Zlarinu, ali nas je vratilo... iz sigurnosnih razloga. A dašta će, mislim ja, a opet -D treba tu silnu energiju, tu mladost koja caruje šibenskom periferijom ovih dana, za sad već izgledno legendarnog festivala Terraneo, pustiti da se otisne, da zaplovi, puvati im u idra stvarna ili zamišljena, oni su ti koji dolaze, i prepuno, krcato ih je bilo svačije srce ovih dana u Šibeniku...

Izvor: www.sobodnadalmacija.hr