• hr
  • en
  • de
  • it

Na maratončiću su svi pobjednici

Jurica Milin ima Down sindrom i zasigurno ima povećane potrebe, ali ujedno je i bolji sportaš od mnogih čije su potrebe uobičajene. Jurica je od rođenja imao brojne zdravstvene probleme da bi danas u plivanju sudjelovao na europskim i svjetskim natjecanjima. Plivanje mu je pomoglo za razvoj mišića i motorike, ali i kao hidroterapija, i kao "podizač" samopouzdanja i za bogatiji društveni život... U plivanju je Jurica pronašao sebe. Isto je i s još jednom poznatom zadarskom sportašicom Lucijom Mijolović koja nagrade osvaja u plivanju, a odlično se snalazi i u drugim aktivnostima, kao što je dosta zahtjevan Insanity workout.
Upravo je to poruka svim osobama s Down sindromom ili drugim povećanim potrebama, kao i njihovim roditeljima da im sport može u velikoj mjeri poboljšati kvalitetu života.
Upravo radi promocije sportskog života kod osoba s povećanim potrebama, Udruga Ružarice, ŠRD Diklo i Juričina majka, Klaudija Milin, već četvrtu godinu zaredom organiziraju plivački maratončić u Diklu.
- Ne zove se maratončić zato što je mala staza. Pliva se od Taverne do uvale Kožino i natrag što iznosi ukupno 1.500 metara. Zove se maratončić zato jer nema obilježja pravog maratona u kojem je važno biti što brži i što bolji, već ovo ima snažnu simboličnu poruku i zaista je važno samo sudjelovati. Mislim da su na maratončiću sretni i oni koji sudjeluju i oni za koje se to radi tako da svatko s tog događaja ponese neku svoju 'nagradu'. Iako nema natjecateljski karakter, na maratončiću su svi pobjednici, rekla je Klaudija Milin.
Uoči maratončića bili smo s Juricom na jednom od njegovih treninga. Svaki dan trenira dva puta - jednom "na suho" i jednom u moru. Ne smeta mu ni prejako sunce, a ni kiša. Plivanje obožava. Kad smo ga pitali što mu je najdraže kod maratončića, rekao je plivanje. Ali i to što će mu doći puno frendova.
No s napornim treninzima ne priprema se Jurica za maratončić. Tamo on, uz ostale poznate sportaše, dolazi kao podrška. Ali Jurica se priprema za još jedno, njemu jako važno, Svjetsko prvenstvo u plivanju osoba s Down sindromom koje se ove godine održava u studenom u Meksiku.
- Ide i moja frendica, Lucija Mijolović, hvali se Jurica.
Njihov put će financijski podržati Zadarska županija, a prije Meksika, čeka ih i Državno u Rijeci.
Maratončić se održava u nedjelju s početkom u 9 sati, a prijave se uzimaju od 8 sati ili već od sada na broj mobitela 095 6910 775. Kotizacija se ne plaća. Maratončić i Juričino plivanje uvijek podržavaju i Turistička zajednica grada Zadra, Grad Zadar i Zadarska županija, dodala je Klaudija.
Svi će dobiti majice, a poslije plivanja slijedi marenda. Ukoliko bude kiša, maratončić će se svejedno održati. Lani je bilo čak oko 70 sudionika, za razliku od prve godine kad ih je bilo 30.

Izvor: www.zadarskilist.hr