• hr
  • en
  • de
  • it

Na luksuznoj jahti "Agram" eksplodirali akumulatori

Eksplozija je oštetila krmu jahte što je prouzročilo prodor mora, no more je vrlo brzo ispumpano, požar ugašen, dok je član posade broda koji se u trenutku eksplozije zatekao u kabini prošao bez ikakvih posljedica
Eksplozija u centru Zadra probudila je u četvrtak nešto prije pet sati stanovnike Poluotoka i Maraska parka. Nedugo potom Županijski centar 112 dobio je dojavu da se radi o eksploziji na jahti "Agram", usidrenoj u Tankerkomercovoj marini. Nakon eksplozije izbio je manji požar pa su pozvani i vatrogasci.
Eksplozija je oštetila krmu jahte što je prouzročilo prodor mora, no ubrzo se i to riješilo, more je ispumpano, požar ugašen, dok je član posade broda koji se u trenutku eksplozije zatekao u kabini prošao bez ikakvih posljedica.
Na luksuznoj jahti, vezanoj na zadarskoj Đigi već sedam godina, eksplodirali su akumulatori.
- Požar na motornoj jahti izbio je nakon eksplozije u krmenom dijelu broda gdje su instalirani servisni akumulatori. Odmah po zaprimljenoj dojavi u 4.38 sati djelatnici zadarske Lučke kapetanije isplovili su na poziciju nezgode, zimski vez gradske marine Zadar, gdje su po gašenju požara započeli očevid o uzrocima požara na usidrenoj motornoj jahti luke upisa Zadar u vlasništvu tvrtke iz Zagreba, izvijestio je David Radas iz ureda za odnose s javnošću pri Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, dodajući kako na poziciji nezgode nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša te da nije prijavljena niti šteta na okolnim plovilima, brodicama i ostalim plovnim objektima. Uz policiju i djelatnike Lučke kapetanije na mjesto događaja izišli su i zadarski vatrogasci s četiri vozila, no nije bilo potrebe za njihovom intervencijom. Požar je ugasio mornar uz pomoć djelatnika Kapetanije.
- Eksplodirao je akumulator u unutrašnjosti broda, odnosno u strojarnici. Požar je ugasio mornar i nema potrebe za očevidom, rekli su u PU zadarskoj.
"Agram" je u zadarsku luku doplovio još 2008. godine iz nizozemskog brodogradilišta za mega jahte Hessen, a osim zbog lijepe vanjštine ova je jahta u vlasništvu koncerna "Agram" odmah privukla pozornost javnosti jer je u to vrijeme slovila za najskuplju jahtu u Hrvata.
Vlasnike koncerna "Agram" koji objedinjuje osiguravajuća društva, banku i polikliniku Sunce, Dubravka i Jadranku Grgić, ova 38,4 metra duga i devet metara široka morska ljepotica s gazom od 2,5 metara koja raspolaže s dva pogonska stroja pojedinačne snage od 2.720 kW, koštala je oko 20 milijuna eura. U unutrašnjosti ima pet kabina za 10 gostiju, a posada broji osam članova.

Izvor: www.zadarskilist.hr