• hr
  • en
  • de
  • it

Na Kukuzovac će godišnje ‘navaliti’ 36.000 pomoraca

Tvrtka "Posada" iz Solina na Kukuzovcu izgradit će Trening centar za pomorstvo i nautiku i u njega samo u prvoj fazi uložiti 45 milijuna kuna. Na parceli od 10.000 metara četvornih "Posada" će izgraditi poslovni objekt za smještaj Trening centra od 2000 metara četvornih tlocrtne površine i administrativni trakt od 500 kvadrata. Bit će to jedini objekt takve vrste u jugoistočnoj Europi.
U njegovu reaizaciju "Posada" ulazi s partnerima SEFtec Group iz Irske i irskim Nacionalnim pomorskim fakultetom (NMCI) koji su kroz javno-privatno partnerstvo osnivači Trening centra u Irskoj izraslog u svjetski poznatu i jedinu ovlaštenu tvrtku za certificiranje najsloženijih pomorskih poslova.
Iznajmljivači, eto posla

- Takav Trening centar, koji će jedini u cijeloj regiji imati odobrenje OPITO, priznato u cijelom svijetu, gradit ćemo na Kukuzovcu. Od Sinja tražimo da nam na području Gospodarske zone Kukuzovac proda tri parcele ukupne površine 16.841 kvadrata po cijeni od jedne kune za metar četvorni. "Posada" se obvezuje da će realizacijom ovoga ulaganja, koje bi u prvoj fazi trebalo trajati najduže tri godine, zaposliti 25 osoba s područja grada Sinja. U konačnici bi bilo 39 zaposlenih u samom Trening centru. Kroz naš Trening centar godišnje će proći oko 36.000 pomoraca pa će oni popunjavati smještajne kapacitete na području grada Sinja i tako osiguravati dodatnu zaposlenost, kazao je sinjskim gradskim vijećnicima Neno Vrgoč, osnivač i direktor "Posade", tražeći od njih da mu prodaju zemljište po posebnoj minimalnoj cijeni.
Vrgočeve argumente pred sinjskim vijećnicima u ulozi stručnjaka i budućeg prvog čovjeka Trening centra prisnažio je dr. sc. Marijan Gržan, docent na Pomorskom odjelu Sveučilišta u Zadru.
Nakon duže rasprave, u kojoj su se spominjali najavljena i nikada realizirana velika ulaganja i zapošljavanja na Kukuzovcu, za što su blagoglagoljivim investitorima po povoljnim cijenama prodali vrijedno komunalno opremljeno zemljište na kojemu se godinama ništa ne gradi, Gradsko vijeće donijelo je odluku o udovoljavanju zahtjevu "Posade".
Hoće li na Kukuzovcu doista izrasti Trening centar za pomorstvo i nautiku kako ga je zamislio i predstavio Neno Vrgoč sa svojim suradnicima i partnerima, što bi za Sinj bila velika stvar ili će sve skupa biti još jedan sinjski promašaj, ostaje vidjeti.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr