• hr
  • en
  • de
  • it

Na Iloviku počela dogradnja luke

Sedmdesetak stalnih stanovnika Ilovika, pojačani "Amerikanima", kojih sve više najveći dio godine provode na svom otoku, okupilo se u srijedu povodom svečanog obilježavanja početka radova na dogradnji luke, a ovaj važan događaj za mali otok došli su pozdraviti predstavnici Primorsko goranske županije, Jadrolinije, Grada Malog Lošinja i Grada Cresa, županijskih lučkih uprava Lošinja i Cresa, Lučke kapetanije.
- Hvala svima koji su pomogli i doprinijeli da dođemo do ovog trenutka, otok vam ovo neće zaboraviti, kazao je ravnatelj Županijske lučke uprave Mali Lošinj, Gracijano Petrinić , koji je podsjetio da nastojanja Ilovčana da se projekt realizira sežu mnogo godina unutrag. Gradonačelnik Gari Cappelli , kojem je majka Ilovčanka, pa se i on osjeća Ilovčanom trenutak je, kako je rekao, doživio prvenstveno emotivno.

- Rive i pristaništa na otocima znače život, a Ilovik svoje novo pristanište čeka dugo. Njegovom izgradnjom, a potom i projektom vodopskrbe koji je u tijeku, nakon čega je u planu i izgradnja luke Mrtvaška, stvaraju se preduvjeti da se život na otoku sačuva. Dragi moji Šanpjerini, vidimo se na otvorenju novog pristaništa, poručio je Cappelli.
U ime Primorsko goranske županije skupu se obratio predsjednik Županijske skupštine Ingo Kamenar koji je kazao kako je na Iloviku prvi put, ali sigurno ne i posljednji te da je dolaskom na otok imao priliku doživjeti iznarednu ljepotu otoka, ali se i upoznati s problemima koje stanovnici imaju te je istaknuo kako Županija poseban značaj daje malim sredinama.
Najradosni su bili Ilovčani. Nevio Jadrošić bio je predsjednik MO Ilovik u dva prošla saziva i upravo je dogradnja operativne obale, bio jedan od projekata koje je najviše »gurao«, pa je s posebnim veseljem dočekao dan početka radova te da je optimist kada je budućnost otoka u pitanju.
- Ljudi već bili štufi stare i neuvjetne rive, kaže aktualna predsjednica MO, Jadranka Matas , te dodaje kako vjeruje da će radovi biti na vrijeme i uspješno okonačani.
Ersila Bubica, Anka Bak i Vilma Tenčić žive u Long Island-u u SAD-u, ali posljednjih nekoliko godina čak 6, 7 mjeseci provode na Iloviku i kažu da ih svaki napredak jako raduje, pa su jako vesele, a Marija Jerolimićs Ilovika dodaje kako će kada na otok dođe voda i kanalizacija sve biti pet!


Ako sve bude išlo po planu za četiri mjeseca izvođač Sun Adria trebao bi završiti radove u luci u sklopu kojih će pristanišni mul sa sadašnjih 63,3 metra biti produljen na 70 metara, a s dosadašnjih preuskih 2,4, proširen na 6 metara. Uz to u luci će biti izgrađena i rampa za pristajanje trajekata. Vrijednost radova je 5,6 milijuna kuna.
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture - Uprava za otoke i priobalje osiguralo je 2,5 milijuna kuna, Županijska Lučka uprava Mali Lošinj 1.250.000 kuna, Primorsko goranska županija 990 tisuća kuna i Grad Mali Lošinj 900 tisuća kuna.

Izvor: www.novilist.hr