• hr
  • en
  • de
  • it

Na Hvaru, Visu i Biševu snima se novi film o Jacquesu Cousteauu

Proteklih sedam dana na tri se dalmatinska otoka snima "Odiseja", biografski film o legendarnom francuskom oceanografu i istraživaču podmorja Jacquesu Cousteauu. Hvar, Vis i Biševo u filmu glume jug Francuske gdje je Cousteau obavio svoje prve zarone. "Odiseja" se u Hrvatskoj realizira kroz poticajne mjere Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), iz kojega su u nedjelju priopćili da će filmska ekipa za 14 dana snimanja potrošiti oko milijun eura te ostvariti pravo na 20 posto povrata utrošenih sredstava, oko 1,4 milijuna kuna.
Scene se snimaju na Visu, Biševu i Hvaru na kojem će filmaši snimati u Hvaru, Starom Gradu, Jelsi, uvali Jagodna i Paklenim otocima. Na filmu je angažirano dvije trećine hrvatskih filmskih djelatnika, među kojima su i voditelji sektora poput scenografa Ivice Trpčića, kostimografkinje Nikoline Kostanjšek, slikarice maske Tine Jesenković, direktora filma Jurice Estera i drugih.
Režiju i scenarij "Odiseje" potpisuje Jerome Salle, a glavne uloge nose Lambert Wilson kao Cousteau, Audrey Tautou kao njegova suprugaSimone i Pierre Niney kao Cousteauov tragično preminuli sin Philippe. Za produkciju je zadužen Fidelité Films/Pan-Européenne, dok produkciju u Hrvatskoj servisira MP Filmska produkcija.
Jacques Cousteau legendarni je francuski oceanograf i istraživač podmorja koji je snimio 120 dokumentarnih filmova o tajanstvima mora i tako dao doprinos razumijevanju podvodnog svijeta, kažu u HAVC-u. Zajedno s Louisom Malleom snimio je film "Svijet tišine" (Le monde du silence) koji je 1956. godine osvojio Zlatnu palmu na festivalu u Cannesu, a zatim i nagradu Oscar. Cousteau je osvojio još dva Oscara i niz filmskih nagrada.Najviše je zapamćen po dokumentarnom serijalu "Podvodni svijet Jacquesa Cousteaua" (The Undersea World of Jacques Cousteau), koji je emitiran krajem 1960-ih te je bio jedan od najpoznatijih serijala tog vremena. Zajedno s inženjerom Emileom Gagnanom, Cousteau je 1943. konstruirao prvi automatski spremnik sa stlačenim zrakom te je sudjelovao u kreiranju i usavršavanju druge ronilačke opreme, a za svoje je sudjelovanje u Drugom svjetskom ratu dobio i odlikovanje Legije časti. Nakon Hrvatske filmska ekipa seli u Južnoafričku republiku i na Antarktik, gdje će snimati do kraja prosinca. Premijera filma očekuje se na jesen 2016. godine. U HAVC-u napominju kako je "Odiseja" osmi projekt koji se u u ovoj godini snima na području Hrvatske putem programa poticaja filmske i televizijske proizvodnje. Do sada je pet produkcija već obavilo snimanja na lokacijama u Hrvatskoj: "Dig", "Fan", "Crossing Lines", "Uzvodno rijekom", "The Lake". Uz to su s produkcijom započeli animirano dokumentarni film "Chris the Swiss" te trilogija o Winnetouu. Do kraja godine očekuje se snimanje još tri projekta, a procjenjuje se da će sve navedene produkcije ostvariti procijenjeno 171,4 milijuna kuna prihoda, što je dvaput više u odnosu na prethodnu godinu, u kojoj je ostvareno 82,9 milijuna kuna prihoda. Taj iznos premašuje ukupne prihode ostvarene u prethodne tri godine otkad program postoji, zaključuju u HAVC-u.

Izvor: http://www.telegram.hr 

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Zagrebački sajam nautike. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16.02.2022. - 20.02.2022.
  •   18.03.2022. - 20.03.2022.
  •   23.02.2022. - 27.02.2022.

E-mail adresa: