• hr
  • en
  • de
  • it

Na Bunarini ništa novo

"Nema ništa novo, u iščekivanju smo objave natječaja. Dotad možemo samo čekati", rekao nam je Goran Vrbanac, direktor Bunarine d.o.o., tvrtke koja upravlja sportskom (i nautičkom) lučicom Bunarina i koja je već mjesecima u blokadi zbog poreznog duga od deset milijuna kuna.
Blokada je, podsjetimo, rezultirala zatvaranjem kafića te općom stagnacijom lučice. Proceduralnu ingerenciju nad pripremom natječaja, rekao nam je Vrbanac, ima Republika Hrvatska, odnosno nadležna ministarstva te još ne zna kada bi mogli biti objavljeni
- Bojim se da će sadašnje stanje na Bunarini i u nastavku turističke sezone ostati isto, rekao je. Kaže samo da bi dodjelom koncesija stvari mogle krenuti nabolje te da će se na natječaj javiti.

U međuvremenu, na Bunarini se obavljaju tek minimalni poslovi nužni za funkcioniranje lučice.
Financijska policija je, podsjetimo, početkom prošle godine utvrdila da Bunarina d.o.o. duguje 10 milijuna kuna zbog neplaćenog poreza te blokirala račun. Koncesionar je naime tijekom prošlih godina pola sportske lučice pretvorio u nautičku luku, a budući da mu Istarska županija nije oduzela koncesiju, država je odlučila stvar uzeti u svoje ruke te kaznila koncesionara.

Iz Bunarine d.o.o. su svojedobno tvrdili da je država prilikom izračunavanja PDV-a izjednačila sve vezove pa su se tako i oni po nižim tarifama računali kao komercijalni. Smatraju stoga da je kazna, odnosno izračun neplaćenog poreza, prevelik te nepošten.
U međuvremenu, ispričao nam je nedavno jedan od sugovornika, ta ista država na ime neplaćenog poreza uzima utržak od nautičkih vezova koje je odavno proglasila nelegalnim. Zasad stoga na Bunarini vrijedi ona stara: Ne zna se tko pije, a tko plaća. Ustvari, možda se ipak zna tko samo plaća - Puljani koji su izgubili dio gradskog identiteta.

Izvor: www.glasistre.hr