• hr
  • en
  • de
  • it

Muzej Apoksiomena otvara svoja vrata 30. travnja

Grad Mali Lošinj i Ministarstvo kulture najavili su 30. travnja 2016. službenim datumom svečanog otvorenja Muzeja Apoksiomena u Malom Lošinju.
Nakon gotovo 20 godina od pronalaska statue u lošinjskom podmorju i 10 godina od početka pozicioniranja Lošinja kao 'Otoka vitalnosti', prvenstveno polazeći od sporta, zdravlja i vitalnosti kao dijela kulturnog bogatstva arhipelaga, zaista je velika čast i privilegija danas najaviti otvorenje Muzeja Apoksiomena. To što će Apoksiomen trajno biti smješten na Lošinju od nemjerljive je važnosti za lokalnu sredinu, a uz razvoj kulturnog i zdravstvenog turizma te kroz jačanje gospodarstva i sinergiju sa stanovnicima i turističkim subjektima, stvoreni su preduvjeti za razvoj cjelogodišnjeg turizma što je i prvotni cilj Grada i Turističke zajednice Malog Lošinja, ponosno je izjavio gradonačelnik Gari Cappelli.

Ministar turizma Anton Kliman ukazao je na važnost povratka i značenje Apoksiomena na ukupnu turističku ponudu otoka vitalnosti, koja će svojim turistima, između ostalog, ponuditi i „Apoksiomenovu antičku kuhinju", kao jedinstvenu destinacijsku ponudu.
Baš kao što kvalitetan turizam ne možemo zamisliti bez kulture, tako niti kulturu u njenoj materijalnoj i nematerijalnoj pojavnosti ne možemo kvalitetno i održivo obnavljati i razvijati bez turizma. Destinacije moraju stvarati i razvijati dodatne motive, odnosno iskoristiti postojeće vrijednosti za stvaranje novih proizvoda koji turistima mogu biti zanimljivi tijekom čitave godine jer ćemo samo tako održati, odnosno dodatno pojačati konkurentnost turizma naše zemlje. Kulturni turizam definitivno je proizvod koji predstavlja jedan od temelja budućeg snažnijeg razvoja turizma te u je u Strategiji razvoja turizma do 2020. godine i prepoznat kao jedan od ključnih proizvoda za budući razvoj, a ovaj muzej izvrstan je primjer obogaćivanja naše ponude te razlog dolaska turista i izvan ljetnih mjeseci na Lošinj, smatra ministar turizma Anton Kliman.
Osim turističkog unaprjeđenja lošinjske ponude, o kulturnom segmentu ponude, ministar kulture Zlatko Hasanbegović izjavio je kako Apoksiomena cijeni kao vrijedan i znameniti pronalazak te ujedno jedan od kompleksnijih konzervatorsko restauratorskih projekata.
Nakon devet godina velikog putovanja u sklopu kojeg je privremeno boravio u Arheološkom muzeju u Zagrebu i Osijeku, muzeju antičkog stakla u Zadru, Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci, Etnografskom muzeju Split, Muzeju i galeriji grada Ljubljane, palači Riccardi u Firenzi, Musee de Louvre u Parizu, British Museumu u Londonu, a zatim i Paul Getty muzeju u Los Angelesu, antički se velikan vratio Lošinjanima, u Muzej Apoksiomena.
Antički brončani kip atleta, visok 192 cm, pronađen 1997. godine, a izvađen iz podmorja između otočića Vele Orjule i otoka Lošinja još 27. travnja 1999. godine, jedina je za sada pronađena velika bronca na istočnoj obali Jadrana. Tri godine prije izranjanja slučajno ga je otkrio sportski ronilac i amater fotograf iz Belgije Rene Wauters na dubini od 45 metara.
Kip predstavlja atleta, mladog sportaša u trenutku dok čisti strigil (strugaljka) kojim je s tijela sastrugao ulje, prašinu i znoj nakon natjecanja. Tijekom restauracije, istraživanjem materijala i stila izrade kip je datiran u 2.-1. st. pr. Kr., a prototip na temelju kojega je izrađen, znatno je stariji, iz sredine 4. st. pr. Kr. Od osam do sada poznatih varijacija prototipa Apoksiomena, lošinjski je kip najcjelovitiji i najsačuvaniji.
Projekt rekonstrukcije Palače Kvarner za Muzej Apoksiomena izveden je temeljem prvonagrađenog idejnog rješenja arhitektonskog biroa d.o.o. Randić -Turato. Grad Mali Lošinj i Turistička zajednica objavili su novu brošuru 'Apoksiomen na otoku vitalnosti' s cjelokupnom ponudom otoka Lošinja baziranoj na Antici i Apoksiomenu: Apoksiomen na otoku vitalnosti (HR/IT) ; Apoxyomenos on the island of vitality (GB/DE)

Izvor: www.mint.hr