• hr
  • en
  • de
  • it

Mrduja u slavlju za Labudov 90. rođendan

Mnogi s nestrpljenjem očekuju upravo tu Mrdujsku regatu krstaša koja ove godine u režiji splitskog Labuda broji svoje 83. izdanje. Naime ta najstarija i najmasovnija regata na ovoj strani Jadrana, ove godine jedri se u svečarskom izdanju. A kako i neće kada klub organizator ove fešte podno jedara slavi svoj 90 rođendan.
A odakle draž i masovna zainteresiranost upravo za regatavanja od Splita pa oko otočića Mrduje, između Brača i Šolte, te opet nazad u cilj podno Sustipana - nitko baš i ne može precizirati. Samo se jedno zna - na startu i to u 11 sati u subotu (27. rujna) ispred splitske Gradske luke se mora biti!
Tada će naime splitski poteštat, kako stari običaji regatavanja nalažu, dati start i flota više od dvjesto jedrilica zajedrit će prema Splitskim vratima na rutu od ukupno 22 nautičke milje. Jedanaest ih se treba prijeći do Mrduje, pa okružiti taj mali otočić i onda projedriti još ih 11 milja prema nazad, prema cilju.
Navigacija, u istoj dužini, očekuje sve brodove, raspoređene u 13 skupina, od onih najvećih maxi, do onih old timera, tradicijske gradnje. Svi oni koji budu prvi u svojim skupinama naravno očekuju i nagrade, dok će prva jedrilica i njena posada se zauvijek moći hvaliti epitetom pobjednika ovogodišnje 83. Mrdujske regate!
Proglašenje pobjednika u Labudu je, naime zakazano u 20.30 sati.
Uz još dvije bitne stvari - prijave se primaju do petka (26. rujna) u prostorijama kluba u Uvali baluni, kada će se u 20.30 sati održati i sastanak kormilara.
I onda čekamo subotu i 11 sati kada započinje užitak od jedrenja, a nakon povratka s mora i zabava slijedi, uz nagrade najbržim morskim vukovima ...
Lani je pobjednik 82. izdanja Mrdujske regate bio brod Marina Kaštela iz istoimenog kluba iz Kaštel Gomilice, sa kormilarom Joško Berketom, bivšim kaštelanskim gradonačelnikom.
Posada broda Grand Solei 56R, osim trijumfa i ulaska u cilj ispred mnogobrojne flote, može se pohvaliti i obaranjem rekorda regate. Oni su zadanu rutu od 22 milje projedrili za dva sata devet minuta i 51 sekundu.
Hoće li biti moguće ove godine postići još bolje vrijeme znat ćemo u subotu, jer ipak sve ovisi i o vremenskoj prognozi koja za sada, barem ne najavljuje - kišu.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr