• hr
  • en
  • de
  • it

Možemo li zarađivati na buri? Njemački 'storm chaseri' pohrlili u Hrvatsku

Prošloga tjedna ciklonu Rea i divlju buru uz naše 'chasere' došli su vidjeti i Nijemci, pa bi se uza sve grane turizma kod nas mogao razviti i meteoroturizam.
Tako je nekoliko grupacija iz Njemačke poslalo svoje reportere ili chasere u Hrvatsku, da bi se na licu mjesta uvjerili u snagu ovog našeg prirodnog fenomena. Poznati WetterOnline redovito je izvještavao svoje čitatelje s područja podvelebitskog primorja, reporter je tek drugog dana puhanja bure uspio stajati na nogama u blizini Masleničkog mosta.
Na buru su čekali danima, pratili prognoze, a onda se zaputili prema Hrvatskoj, u središte zbivanja, pod Velebit. Među onima koji su iz prve ruke htjeli osjetiti snagu prirode je i Marco Kaschuba, njemački meteorolog i strastveni lovac na vremenske ekstreme.

Opasan pothvat
''Uživao sam jer sam u Hrvatskoj istim povodom bio do sada dvaput. No, tada bura nije bila osobito jaka, udari su dosezali 120 kilometara na sat. Ovoga puta bila je mnogo jača. Iz toga se da zaključiti da sam i storm chaser. Ponekad radim reportaže o vremenu za njemačke servise i medije'', kaže Marco Zadarskom.hr.
Priznaje da je to vrlo opasan pothvat, no unatoč tomu, nije odustao već je izišao na buru i pratio sve kamerom.
''Ako vam nije dosta života, ako imate osnovno znanje o vremenskim procesima i ako pazite na osobnu sigurnost tijekom lova na oluju, onda nije opasan. Točno, na terenu se suočavate sa silovitom snagom majke prirode i potrebno ju je poštovati u svakom trenutku. Posebno se to osjetilo za ove prošle bure, bilo je strašno i impresivno i moji gledatelji su uživali u tim snimkama'', kaže Marco.
Kachub je otkrio još jednu zanimljivost.

Najsnažniji vjetar u Europi
''Nekoliko je planinskih vrhova s ekstremno jakim udarima vjetra u Europi. No, kad govorimo o nižim ili obalnim područjima, nema sumnje da je bura najsnažniji vjetar u Europi. Čak bi rekao da je također i među najjačima u svijetu. Mostovi su obično mjesta gdje se mjere jači vjetrovi nego u okolici, a za to su najbolji primjeri Paški i Maslenički most'', poručuje Marco.
Kako najavljuje, i sljedeći će put u Hrvatsku radi olujnog juga i orkanske bure, no planira ostati i još koji dan te prijateljima pokazati ljepote naše zemlje te ponovno slati zanimljive razglednice u svijet.

Izvor: www.danas.hr