• hr
  • en
  • de
  • it

Morski vukovi na slatkoj vodi: gucevi, pasare i batane na fužinskom Bajeru

Na vodama Bajera u nedjelju se okupilo devet posada s tradicijskim drvenim barkama koji su pristigli iz Fažane, Rovinja, Mošćeničke Drage, Lovrana i Cresa, a koji su vozili tri vožnje
Po sunčanom i poprilično vjetrovitom vremenu u Fužinama je počeo 4. Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije, priredba koja se, kako joj i ime govori, održava na moru, ali su vrijedni organizatori iz Udruge za očuvanje pomorske baštine Kvarnera i Istre prije tri godine odlučili u suradnji s TZO-om Fužine i Općinom Fužine na fužinskom jezeru Bajer održati regatu tradicijskih drvenih barki na jedra, a budući da se ta regata pokazala zanimljivom i atraktivnom, sve skupa je preraslo u lijepu tradiciju koja je i ovom prigodom na »slatku« vodu dovela prave morske vukove s njihovim drvenim barkama i to od Kvarnera pa do obala Istre.

Vožnja za izletnike
Na vodama Bajera okupilo se devet posada s tradicijskim drvenim barkama, rekao nam je Stanko Iskra, predstavnik organizatora, dodavši kako su pristigli iz Fažane, Rovinja, Mošćeničke Drage, Lovrana i Cresa: »Riječ je o kvarnerskim gucevima, lošinjskoj pasari i istarskim batanama koje će voziti po tri vožnje. Vrijeme je dosta vjetrovito, ali je dobro što nema velikih valova, a nezgodno je to što se vjetar jako miješa i to zahtijeva puno više pažnje«, rekao je Iskra.
»Predigra« natjecanju bila je vožnja namijenjena svima koji su željeli okušati kako to izgleda na starinskoj barci navikloj na more ploviti planinskim jezerom. Kao i prošle godine, među njima je bila i obitelj Haldun - Hal, Amra, Nur i Adel te njihov mladi prijatelj Ivan Šemper. Nur nam je rekla kako je vožnja Bajerom u starinskoj barci »bila fora« usprkos vjetru, a Adel je potvrdio da je bilo jako dobro, ali ne kao nogomet koji igra za morčiće HNK »Rijeka«. Zadovoljan regatom, ali još više i odazivom brojnih turista na ovo lijepo druženje u Fužinama, bio je i Marinko Jakovljević, direktor TZO-a Fužine koji je istaknuo kako su prvi put odlučili regatu sa subote premjestiti na nedjelju kad u Fužine i dolazi veći broj izletnika, a ta se odlukla poklazala dobrom:

Uspješan izletnički vikend
»Nakon uspješnog prošlotjednog druženja uz gljivare ovog je puta odaziv gostiju još veći pa uz ljubitelje jedrenja imamo i veliki broj drugih gostiju što je stvorilo pravi izletnički dan s lijepim brojem šetača, planinara, ljubitelja prirode, obitelji s djecom, biciklista... a svima smo im uz regatu ponudili i niz drugih sadržaja pa su svi koji su to željeli moglI posjetiti i spilju »Vrelo«, uživati u panoramskoj vožnja brodom »Sv. Anton«, turističkim vlakom oko jezera ili u vožnji kočijom s legendarnim Ujotom i njegovim Vrancem. Ovo je, dakle, drugi uspješan izletnički vikend u svibnju i nadamo se da će nas vrijeme služiti u preostalom dijelu ovog i tijekom cijelog narednog mjeseca kako bismo taj izletnički dio godine u tijeku kojeg nam dolaze ekskurzije mogli što kvalitetnije iskoristiti. Naravno, potrudit ćemo se našim gostima ponuditi i raznovrsne priredbe pri čemu svakako ističem lipanjski Maraton »Tri jezera« koji je ove godine ušao u kategorju međunarodnih zbivanja te vrste što će svakako podići njegov značaj i privući u Fužine dodatan broj gostiju i izletnika«, rekao je Jakovljević.

Izvor: www.novilist.hr