• hr
  • en
  • de
  • it

Morski psi koji žive u krateru aktivnog vulkana

Kada bi ovo otkriće poslužilo kao predložak za trash horor film, do nogu bi potuklo razne dvoglave i troglave nemani iz glava maštovitih scenarista
Morski psi kao misteriozna i snažna bića poslužili su kao inspiracija brojnim literarnim i filmskim uratcima, od kojih su mnogi bili u sferi znanstvene fantastike i trasha. Međutim, kako to obično biva, priroda je ‘kriva' za fenomen koji je izazvao nevjericu u znanstvenim krugovima.
Kada bi ovo otkriće poslužilo kao predložak za trash horor film do nogu bi potuklo razne dvoglave i troglave nemani iz glava maštovitih scenarista.
Naime, skupina znanstvenika istraživala je vulkan Kavachi koji se nalazi 20-ak metara ispod površine oceana u blizini Solomonskih otoka te su ostali zapanjeni otkrićem dvije vrste mrskih pasa koji žive unutar kratera vulkana u iznimno vrućem i toksičnom moru. Posebno opremljeni ronioci National Geographica pokušali su istražiti krater dok je vulkan bio u mirovanju, ali su morali odustati zbog kiselinskih opeklina ili topline. Stoga je još nevjerojatnije otkriće čekičara i svilenkastih morskih pasa.
Znanstvenik Brennan Phillips pojasnio je za National Geographic kakva sve pitanja ovo otkriće pokreće: ‘Kako su se ove životinje prilagodile ovako ekstremnim uvjetima? Kakve promjene su prošle? Da li postoje samo određene vrste koje se mogu ovome prilagoditi? To se gleda kroz crno bijelu prizmu kada uzmemo u obzir kako se ljudi ne mogu niti približiti okolišu kojem su se prilagodili ovi morski psi'.
No, pitanje svih pitanja je što se događa kada Kavachi eruptira, budući je to prilično često. Phillips nema odgovor na to.
‘Da li dobiju neki signal da se sklone ili ih eksplozija raznese u sitne komadiće, nitko još nema niti ideju. Ali smo odlučni da odgovorimo na ta pitanja u budućnosti'.

Izvor: www.adrenalin.hr