• hr
  • en
  • de
  • it

Moguć štrajk u Jadroliniji

Koristit ćemo sve što nam stoji na raspolaganju, a to uključuje i štrajk. Uprava nas svojim ponašanjem naprosto gura u štrajk, kaže glavni tajnik SPH Predrag Brazzoduro.

Sindikati u Jadroliniji prekinuli su postupak mirenja s upravom, započet 13. kolovoza, najavivši kako slijede daljnje sindikalne akcije, uključujući i štrajk, ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, objavljeno je iz Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH).
Sindikati od uprave zahtijevaju hitan početak kolektivnog pregovaranja za radnike na kopnu, nastavak kolektivnog pregovaranja za pomorce, ukidanje protokola o radu iz 1995. godine, te korekciju plaća.
Upravu su Sindikati, tvrde, u više navrata pozivali da se mirnim putem riješi niz problema koji muče pomorce na Jadrolinijinim brodovima, kao i one na kopnu, no kako sastanci nisu urodili plodom, 10. kolovoza podnesen je Gospodarsko-socijalnom vijeću zahtjev za pokretanje postupka mirenja koje nije uspjelo, niti nakon dva održana sastanka.
- Uprava se odazivala pozivima na sastanke, ali očito bez stvarne namjere da se problemi riješe. Taktika im je prozirna, jer umjesto da u dobroj vjeri sjednu za stol i počnu rješavati probleme, sve se pokazalo kao najobičnije kupovanje vremena, dok ne završi turistička sezona. Umjesto da se započne kolektivno pregovaranje za radnike na kopnu, završe pregovori oko Kolektivnog ugovora za pomorce te riješi pitanje usklađivanja plaća, te uvjeta života i rada na brodu, oni nude izmjene protokola starog dvadeset godina, kojim se krše prava pomoraca, kao i čitav niz međunarodnih konvencija, zakona Republike Hrvatske i Kolektivni ugovor. Uprava Jadrolinije svojim nas je postupcima primorala da prekinemo mirenje, te krenemo putem drugih sindikalnih aktivnosti ostvarivati svoja prava - kaže Predrag Brazzoduro, glavni tajnik SPH.
Na pitanje uključuje li to i već ranije ovoga ljeta najavljivani štrajk, odgovara potvrdno.
 Koristit ćemo sve što nam stoji na raspolaganju, a to uključuje i štrajk. Uprava Jadrolinije svojim sadašnjim ponašanjem nas naprosto gura u štrajk - kaže Brazzoduro, koji nije želio špekulirati kada bi štrajk mogao započeti.
On upozorava da sadašnja uprava Jadrolinije na čelu s Alanom Klancem ne samo da krši prava radnika Jadrolinije, primjerice nepoštovanjem radnog vremena pomoraca u skladu s ILO Konvencijom o radu iz 2006. godine i Pravilnikom o uvjetima i načinu održavanja straže i obavljanju drugih poslova na brodu, te isplatom plaća nižih od zakonom propisanog minimuma, nego time i drugim svojim potezima ugrožava cjelokupnu budućnost Jadrolinije.
- Na čelna mjesta Jadrolinije politika je instalirala nedorasle ljude koji uopće ne znaju što je brodarska kompanija, a još manje su svjesni što će se događati kada više ne budu jedini, kada se liberalizira obalni pomorski putnički promet. Ovakvim potezima omogućit će ulazak konkurenciji, a mjesta naših pomoraca zauzet će oni s Dalekog istoka, nakon čega ćemo izgubiti i ovo malo brodova i radnih mjesta koja smo godinama pokušavali sačuvati - zaključuje Brazzoduro.

Uprava: Brodovi će ploviti prema redu plovidbe
Iz uprave Jadrolinije poručuju kako proces pregovaranja nije prekinut, te kako će brodovi na svim linijama redovito ploviti. 
- Htjeli bismo istaknuti kako proces pregovaranja još uvijek traje bez obzira na prekid postupka mirenja od strane sindikata. Dok su pregovori u tijeku, smatramo da stavkama istog nije mjesto u medijskom prostoru zbog konstruktivnijeg i uspješnijeg dogovora, a putnicima poručujemo kako će, kao i do sada, sve linije biti redovito održavane prema redu plovidbe.