• hr
  • en
  • de
  • it

Mljet zatrpan smećem

Na otoku Mljetu započela je velika akcija čišćenja obala od smeća pristiglog morskim strujama. Akcija se provodi pod pokroviteljstvom nacionalnog parka Mljet i općine Mljet a ekologe okuplja udruga Planet Zemlja.
- Količina smeća koja je ove godine dočekala volontere nadmašila je sve dosadašnje. To za njih predstavlja veliko razočaranje jer je to znak da jedan od glavnih ciljeva ovih akcija u nizu dosadašnjih godina nije ostvaren. Naime, očistiti smeće je manji problem od sprečavanja nastajanja novog. Mljetske su obale u ovo doba godine „ukrašene nakitom" koji je doplutalo morem daleko izvan granica nacionalnog parka, čak i izvan granica Republike Hrvatske. To je prizor koji se ni u primisli ne očekuje vidjeti u nacionalnom parku renomea nacionalnog parka Mljet. No, lokalna zajednica tu je nemoćna. Moguće je jedino uz pomoć vojske volontera problem gurnuti pod tepih, a stvarno rješenje treba tražiti na nacionalnoj i međunarodnoj razini.
Stoga, ujedinjeni ekolozi s Mljeta još jednom šalju apel javnosti na odgovorno ponašanje i postupanje s otpadom, lokalnim samoupravama na održivo zbrinjavanje otpada a hrvatskoj vladi na rješavanje problema na međunarodnoj razini.
Uz akciju čišćenja, provodi se i niz edukativnih sadržaja. Danas, u utorak 31. ožujka, na programu je edukacija na temu „Meteorologija". Edukaciju su pripremili stručnjaci iz udruge Crometeo, a obraditi će teme: izrada vlastite prognoze, vođenje meteorološkog dnevnika i praćenje klimatskih promjena.
Akcija traje od 29. ožujka do 05. travnja, provodi je dvadesetak aktivista iz udruga Planet Zemlja iz Zagreba, EkoArt Galaksija iz Bednje i Crometeo, pojačani lokalnim snagama iz Hrvatsko planinarskog društva Mljet i Planinarskog društva Planika Mljet.
Organizator poziva sve koji se nađu u blizini mljetskih uvala da se uključe u akciju. Svoj dolazak najavio je i Ante Kostelić - poručuju iz Udruge Planet Zemlja.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr