• hr
  • en
  • de
  • it

Mljećani najavljuju prosvjede i blokade

Zbog nezadovoljstva stanovništva Nacionalnog parka Mljet stavom Parka i Ministarstva zaštite okoliša i prirode prema stanovnicima Parka,vijeća mjesnih odbora NP Mljet i Udruga vlasnika zemljišta napisali su zajednički dopis ravnateljici Javne ustanove "Nacionalni park Mljet" u kojem traže da se problemi stanovništva napokon počnu rješavati.
Zahtijevaju da se u Upravno vijeće Parka napokon imenuje jedan predstavnik stanovnika, da se održi sastanak s ljudima koji žive i rade u obuhvatu nacionalnog parka te da se razgovara o nužnim uvjetima života stanovnika te planovima razvoja koji bi mladim ljudima omogućili da ostanu i na Mljetu grade svoju budućnost, kao i o obeštećenju vlasnika zemljišta.
Podsjećaju da je veliki dio zemljišta temeljnog fenomena nacionalnog parka u vlasništvu stanovnika već takoreći stoljećima ali da je proglašenjem nacionalnog parka prije pedesetak godina JU „NP Mljet" preuzela upravljanje nad tim područjem.
Na žalost, stanovništvo Parka, jednako kao ni mjesni odbori ili Općina Mljet, kako navode u pismu nemaju nikakav utjecaj na način upravljanja Parkom i to se negativno odražava na uvjete života i rada te na koncu opstanka stanovništva na svojoj zemlji unutar NP Mljet.
Čin dobre volje za uključenjem stanovništva u rad Ustanove bilo je kroz Partnersko vijeće JU "NP Mljet" U njemu su sudjelovali predstavnici svih mjesnih odbora, udruge vlasnika zemljišta, Dubrovačke biskupije, udruga i drugi.
Partnersko vijeće je prestalo s radom nakon manje od godine dana svog postojanja i to prvenstveno zbog ignoriranja stavova i zahtjeva Partnerskog vijeća od strane Javne ustanove i nadležnog Ministarstva.
Na sjednici u rujnu Partnersko vijeće je jednoglasno zaključilo da nema svrhu postojanja, osim eventualnog alibija za JUNP Mljet, da ne upravljaju područjem „na svoju ruku" i većina članova je izjavila da napuštaju takvo Partnersko vijeće.
Stanovnici koje podupiru i Mjesni odbori te načelnik Općine ističu kako će se za svoja prava boriti svim legalnim sredstvima, što uključuje i prosvjede te blokade Nacionalnog parka.
- Kao krajnja mjera razmotrit će se kolektivna tužba stanovništva i vlasnika zemljišta prema Nacionalnom parku Mljet sa zahtjevom za odštetu zbog polustoljetnog upravljanja našim privatnim zemljištem i ubiranja prihoda na njemu, a ukoliko rješavanje nagomilanih problema u nacionalnom parku ne bude moguće na drugačiji način, izgledno je i organiziranje peticije o izdvajanju nekih područja iz Nacionalnog parka Mljet- navodi se između ostalog u pismu.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr