• hr
  • en
  • de
  • it

Mladi tuljan odabrao stepenice Sydneyjske opere za sunčanje

Mladi tuljan se nakon godinu dana vratio na sunčalište stepenica Sydneyske opere što stručnjaci za biljni i životinjski svijet smatraju znakom iznimne čistoće ove velike australske luke.
Zaposlenik Ureda za nacionalne parkove i biljni i životinjski svijet, Geoff Ross, rekao je kako se čini kako je riječ o istom petogodišnjem tuljanu koji je prošle godine u isto doba stepenice Opere učinio svojim domom.
Dodaje da su se tuljani vraćali na svoja sunčališta davno prije nego što su na tim mjestima niknuli gradovi.
"Stepenice Sydneyske opere možda nisu tradicionalno utočište tuljana, no prije njezine izgradnje ondje su se nalazile stijene koje su privlačile ovu vrstu perajara", kazao je Ross.
"Činjenica da je grad izgrađen na rubu njihova prirodnog staništa ne smeta ih, a nama je iznimno drago što možemo reći da povratak ovog mladog primjerka znači da je more u luci čisto, a to znači i više ribe. Očekujemo ih u većem broju", rekao je.
Lov u 19. stoljeću u Australiji i na Novom Zelandu doveo je tuljane na rub izumiranja, no protekloh desetljeća došlo je do ohrabrujućeg porasta njihovog broja. Također, oni na Novom Zelandu oporavljaju se nešto brže od svojih australskih kolega.

Izvor: www.index.hr