• hr
  • en
  • de
  • it

Mještani Bakra protestiraju zbog buke s broda

Mirnu bakarsku noć parao je jak, konstantan i iritantan zvuk neispravnih motora, zvuk koji razara psihu, stvara stres, nemir i besanu noć, stoji u priopćenju Branke Milojević

BAKAR U večernjim satima 14. kolovoza, pa sve do prijepodnevnih sati 15. kolovoza, građani Bakra bili su izloženi udaru buke skoro nemjerljivih decibela. Kod platoa Koksara brod sa stranom zastavom završio je 14. kolovoza u 20.30 sati ukrcaj drva. Nakon toga upalio je pomoćne motore, i ništa ne bi bilo neobično, jer to nije ni prvi, a ni posljednji brod u Bakarskom zaljevu. Međutim, prema mišljenju mnogih, stručnijih od mene, neispravne ispušne cijevi, uzrok su neviđene buke koja je trajala punih 13 sati. Mirnu bakarsku noć parao je jak, konstantan i iritantan zvuk neispravnih motora, zvuk koji razara psihu, stvara stres, nemir i besanu noć.
Osim kod ljudi, buka uzrokuje fiziološke promjene i promjene ponašanja kod životinja, piše u priopćenju koje je na adresu naše redakcije poslala Branka Milojević, dopredsjednica Vijeća Mjesnog odbora Bakar. Nadalje, ističe Milojević, unatoč svim pozivima građana prema raznim dežurnim službama, te noći pomoći nije bilo, sve dok brod nije isplovio, 15. kolovoza u 9.45 sati.
- I umjesto da građani Bakra dočekaju blagdan Velike Gospe svježi, odmoreni i naspavani te pođu prema svetištima, imali su tešku, besanu i tužnu noć. I s pravom se mnogi pitaju - građanima je odavno oduzeto mnogo toga lijepog u Bakru, što bi im život činilo ugodnijim, zar će im se uzeti i san? I tko će napokon snositi bar dio odgovornosti?, - piše u priopćenju VMO-a Bakar.
Iz Grada Bakra poručuju kako o ovom slučaju nisu bili obaviješteni te nisu primili nikakvu prijavu građana.
- Prvi put sada čujem da se to dogodilo. Nitko nas po tom pitanju nije kontaktirao. Dan poslije bio je vikend, uz to i blagdan, ali danas je radni dan, međutim, nismo dobili niti jednu prijavu, niti nas je itko zvao da se požali ili provjeri o čemu je riječ. Provjerit ćemo s Lučkom upravom da vidimo o čemu je riječ, kaže bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić, dodajući kako do sada po pitanju buke s brodova koji uplovljavaju u bakarski zaljev nije bilo problema.

Izvor: http://www.novilist.hr/